Kommentar

Den viktigste årsaken til at Geert Wilders ble frikjent for hets, kan ha vært opinionen i Nederland. Et stort flertall mener nå det samme som Wilders, skriver Soeren Kern i Hudson-ny.org.

Hadde dommerne felt Wilders, hadde de også sagt at et flertall av folket har forbudte meninger. Det er en stor risiko å ta.

More than likely, however, the judges concluded that any conviction of Wilders would have placed the court firmly on the wrong side of Dutch public opinion: More than 60 percent of Dutch voters said they wanted to see Wilders acquitted.

Polls also show that Wilders’ views on Islam — and his belief that the 1.2 million Muslim immigrants in Holland are eroding Dutch culture — resonate with millions of Dutch voters and are now part of the mainstream across the Netherlands.

According to a Maurice de Hond poll published by the center-right newspaper Trouw on June 19, 74 percent of Dutch voters say Muslim immigrants should conform to Dutch values and 83 percent support an upcoming ban on Islamic burqas in public spaces.

Dette er sterke tall: Tre av fire mener at muslimer må adoptere nederlandske verdier. Hvis det er dette apologetene for flerkultur kaller høyrepopulisme, kan de få seg store overraskelser. Vinden blåser i denne retningen over hele Europa.

Det er ganske enkelt snakk om mennesker som står opp for sin kultur og sitt samfunn. De føler det er under angrep.

Det er disse følelsene Wilders snakker til. Han forsvarer i realiteten demokratiet. Han har gått foran opinionen. Nå har opinionen tatt ham igjen. Derfor kunne ikke dommerne dømme ham.

Hoveddommer van Oosten sa at Wilders uttalelser ikke kunne være skyld i dreiningen i opinionen, og at de var del av en demokratisk debatt. I dommen står det at filmen Fitna selv om den er sterk, på ingen måte oppfordrer til hat. Det er oppsiktsvekkende med tanke på at Wilders ble nektet innreise til Storbritannia da oppstyret rundt filmen var som verst. Begrunnelsen var at han kunne forstyrre den offentlige ro og orden.

Nå har dommerne fått tenkt seg om: Dette tilhører en normal politisk debatt.

Judge van Oosten read the judgement: «You are being acquitted on all the charges that were put against you. You have spoken in a hurtful and also shocking way. Even so, the court finds, in the broadest context, that you have the right to propagate the message of such a film [Fitna]. Given the film in its whole, and the context of societal debate, the court finds that there is no question of inciting hate with the film.»

Van Oosten also said that while Wilders’ views on Islam and warnings about a «tsunami» of Muslim immigrants may be «crude» and «denigrating,» they do not amount to inciting hatred and must be seen in a wider context of debate over immigration policy and multiculturalism.

The court found that Wilders was «at the edge of what is legally permissible» when he described the threat that Islam poses to Dutch culture as «a fight going on and we must arm ourselves.» Van Oosten also said that «this has an inciting character,» but Wilders had not crossed the line because he added that he has no objections to Muslims who integrate and accept Dutch values.

Det er viktig å merke seg siste punktet: Politikere som aksepterer muslimer og andre minoriteter som innordner seg og aksepterer nederlandske, evt. norske, verdier, kan ikke sies å oppildne til hat.

Det er en viktig påpekning.

Wilders følte lettelse. Dette betyr at det ikke er forbudt å bekjempe islamisering, sa han. Sterke politiske krefter ønsker å kriminalisere en slik motstand. Det var disse som led nederlag 23. juni. Derfor er frifinnelsen en stor symbolsk seier for ytringsfrihetstilhengere over hele Europa.

Hvis man ikke får lov å bekjempe islamisering, har vi i virkeligheten gitt avkall på ytringsfriheten, og dermed demokratiet slik vi kjenner det.

«It is a victory, not only for me, but for all the Dutch people. Today is a victory for freedom of speech in the Netherlands. The Dutch are still allowed to discuss Islam in public debate, and resistance against Islamisation is not a crime. I have spoken, I speak and I shall continue to speak.»

Geert Wilders Acquitted of Defaming Muslims
by Soeren Kern