Nytt

Forbindelseslinjene mellom Danmark og den arabiske verden er blitt korte: når en dansk politiker uttaler seg med fynd og klem, slik SF-leder Villy Søvndal gjorde, blir det sitert i en egyptisk avis, men da med et ganske annet innhold, akkurat som under karikaturstriden.

Den regjeringskontrollerte avisen Al Gomhuria hadde mandag på forsiden at en dansk partileder hadde bedt «Alle muslimer dra til helvete». Uttalelsen sto på forsiden og Søvndal var for sikkerhets skyld utnevnt til leder av Dansk Folkeparti.

Det minner om metodene under karikaturstriden, da en delegasjon fra Danmark dro nedover med et eget utvalg tegninger, som aldri hadde stått i noen dansk avis, bla. av en griseimitasjon i Frankrike.

Hvis europeiske politikere feilsiteres i arabiske medier i kontroversielle saker, kan det gi spørsmål om ytringsfrihet en helt ny dimensjon. Man kan kanskje få en mistanke om at alle ikke er i god tro, at det er folk som spekulerer i å hisse opp og oppildne.

Utenriksministeriet har satt seg i sving for å få en beriktigelse, men skaden er skjedd.

Søvndal er på forsiden i Egypten