Nytt

Dagsavisens Åshild Langved trekker parallellen mellom partisekretær Martin Kolberg og leder for SF i Danmark, Villy Søvndal, som valgte å grensemarkere mot Hizb ut-Tahrir og si at slike bevegelser ikke hadde noen plass i dansk demokrati.

For Langved og Dagsavisen er ikke akkurat dette noe kompliment. Men Søvndal vant stor popularitet på sitt utspill. Han backer også justisminister Brian Mikkelsens tøffe tiltak i bandekrigen.

Nå mener Langved – og flere med henne – at Kolberg og Ap beveger seg i samme retning:

Det som skjer er et politisk klimaskifte i Norge. I oktober i fjor gikk lederen for SVs danske søsterparti, Villy Søvndal, ut i Dagsavisen og tok et kraftig oppgjør med udemokratiske krefter i innvandrermiljøer. Aps innvandringspolitiske talsmann, Arild Stokkan-Grande, mente da at dansk venstreside adopterte borgerlige synspunkter på dette området. «Venstresiden lager politikk på den banehalvdelen som de borgerlige spiller på. Ingen tør å diskutere innvandring og integrering uten å erkjenne det som danske høyrepolitikere står for», sa Stokkan-Grande den gangen. Nå mener han regjeringen må vurdere å kutte u-hjelp til land som ikke er villige til å ta imot egne statsborgere med avslag på asylsøknad i Norge.

Det er ingen tvil om at kursen har vært vinglete. Men hvis man leser Kolbergs innlegg i samme avis, vil man se at han trekker linjen til Norges deltakelse i Afghanistan. Det åpner for interessante perspektiver.

Enkelte steder i verden er denne ideologien sterk. De internasjonale styrkene i Afghanistan kjemper mot grupperinger som står for denne totalitære ideologien. Kjønnslemlestelse og tvangsekteskap er andre eksempler på ekstremisme som må bekjempes. Dette har ikke utgangspunkt i religion, men i kultur. Like fullt er det uakseptabelt.

Arbeiderpartiet har alltid vært en frihetsbevegelse og en demokratisk bevegelse. At vi er mot dette er helt åpenbart. Fremskrittspartiet har prøvd å skape et inntrykk av at vi ikke har vært klare på dette. Det er helt unødvendig. Autoritære ideologier som ikke aksepterer demokratiet og menneskerettighetene skal bekjempes.

Hvis Ap kobler kampen mot radikal islam til Norges kamp i Afghanistan, åpnes det for helt nye perspektiver i debatten. Venstresiden er også mot krigen i Afghanistan og SV godtar deltakelsen motstrebende. Hvis engasjementet knyttes til den hjemlige debatt, kan det åpne nye konfliktlinjer.

Islamister hevder som kjent at krigen i Afghanistan er imperialistisk og føres mot islam. Hvis Ap velger å sette frihetsverdiene øverst, blir frontene annerledes og klarere.

Dagsavisen: Radikal islamdebatt

Dagsavisen: Oppgjøret med ekstremisme

Les også

-
-
-
-
-
-

Les også