Gulr%F8tter.jpg

Gjessene til Stein Ørnhøi liker ikke israelske gulrøtter. Det er helt i orden, for da blir det mer til oss andre. Her får dere oppskrift på to tradisjonelle jødiske småretter med gulrøtter som hovedingrediens. Tzimmes er en øst-europeisk søt rett som vanligvis serveres som tilbehør til kjøtt. Nordafrikanske gulrøtter (retten har så mange ulike navn at jeg bare kaller den det) inngår ofte som en del av en større ansamling småretter. Porsjonene nedenfor passer som tilbehør til middag for 4 personer.

Tzimmes
500 g gulrøtter i skiver
salt
1 ss honning
1/2 ts ingefær
sitronsaft
evt. 4 tørkede aprikoser

Kok gulrotskivene møre. Hell av vannet og tilsett honning, sitronsaft og krydder. Bland det godt over svak varme. Krydderangivelsene er omtrentlige, her må en smake seg frem. Hvis en vil ha en enda søtere tzimmes, kan en tilsette tørkede aprikoser i småbiter. Polske jøder bruker ofte rosiner i sin tzimmes, men det blir for søtt for meg.

Nordafrikanske gulrøtter
500 g gulrøtter i skiver
1 fedd hvitløk, hakket
sitronsaft
olje
hakket persille
salt
pepper
1 ts spisskarve
1/4 ts kanel
evt. chilipepper

Kok gulrotskivene møre, hell av vannet og tilsett nok olje til at gulrøttene ikke svir seg ved svak varme. Smak til med sitronsaft og krydder og la alt blir gjennomvarmt. I stedet for chili pleier jeg å bruke en knivsodd edes, dvs. ungarsk sterkt paprikapulver.

Velbekomme!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂