Nytt

En Talibansympatisør, tidligere terrormistenkte Ruhal Ahmed, er frontfigur for Amnestys nye kampanje mot USA`s bruk av tortur i krigen mot terror. På en pressekonferanse ga imidlertid den britisk-muslimske frontfiguren uttrykk for flere synspunkter som er fullstendig i strid med oppdragsgiver Amnestys holdninger:

»Det er ikke rigtigt, når folk siger, at afghanske kvinder bliver tvunget til at gå med burka. Kvinderne vælger selv burkaen«, mener Ruhal Ahmed.

Han gjorde det også klart, at Talebanstyret i Afghanistan efter hans mening »behandlede folk godt«, og at han går ind for dødsstraf.

I øvrigt synes han, at det internationale samfund skulle have holdt sig væk fra Eksjugoslavien og Mellemøsten og i stedet acceptere, at muslimer ikke nødvendigvis har lyst til at leve i demokratiske samfund.

Ahmed har ikke vært i fast arbeid siden han ble løslatt fra den omstridte fangeleiren på Guantanamo, men vil nå utdanne seg som fitnesstrener. Han mener det vil bli vanskelig å forklare hullet på to og et halvt år på hans personlige CV.

Frontfigurens uttalelser får ikke støtte fra Amnestys kommunikasjonssjef Dan Hindsgaard, som gjør oppmerksom på at Ahmed utelukkende deltar i kampanjen for å fortelle om USA`s bruk av tortur i verdens mest kontroversielle fengsel:

»Nej«, svarer kommunikationschef Dan Hindsgaard bestemt, da han bliver spurgt, om Amnesty International deler Ruhal Ahmeds holdninger. Han bliver hurtigt suppleret af sin kollega Eva Hesse, som er leder af den nye kampagne mod tortur i kampen mod terror.

»Ruhal Ahmed er jo ikke i Danmark som ekspert i nogle af de ting. Vi har inviteret ham for at fortælle, om hans oplevelser med tortur«.

Men Ruhal Ahmed er ikke frontfigur på grund af sine meninger. Han er med for at fortælle om USA’s brug af tortur i verdens mest omdiskuterede fængsel.

Ruhal Ahmed ble anholdt i en treningsleir for Taliban, men ble løslatt fra Guantanamo etter to og et halvt år da det ikke lyktes å fremskaffe bevis for eventuell terrorvirksomhet.

Politiken: Tilhænger af dødsstraf kæmper for Amnesty