Sakset/Fra hofta

Norsk politi har arrestert to bosniere mistenkt for krigsforbrytelser på kort tid, men det er umulig å oppfatte hvilken side de sto på ut fra norske medier.

Først var det mannen som hørte hjemme på Ørsta. Her het det at han var bosnier og muslim. Det satte muslimene i et uheldig lys. Men så kom det frem at han hadde kjempet for den bosniske overløperen Fikret Abdic, men det måtte man finlese for å finne ut. Det sto heller ikke spesielt mye om hvem Abdic var.

Fikret Abdic var en lokal småkonge i Bihac-enklaven i det nordvestlige Bosnia, mot grensen til Kroatia. Han ville gjerne løsrive Bihac fra sentralregjeringen i Sarajevo og sloss med våpen i hånd mot den bosniske hæren, BiH. I kampen for liv og død ble han en forræder. Kampene i Bihac var svært harde. De bosniske styrkene ble isolert og måtte lage sine egne våpen. Men de hadde en dyktig general i Dudakovic, og greide med tid og stunder å få overtaket. Det gikk dårlig med Abdic. Folkene hans ble boende i leire i Kroatia lenge etter at krigen var slutt.

Så var det bosnieren som ble tatt denne uken. Det ble opplyst på radio at han var muslim og torturerte serbere. Men så viser det seg at han gikk i tjeneste hos den kroatiske HOS-militsen, som var kjent for sin brutalitet.

I begge tilfeller reflekterte enkeltpersoners handlinger på bosniske muslimer, uten grunn.

Ulf Andenæs skriver i Aftenposten at det var fordi serberne hadde størst hær at de begikk flest grusomheter. Det er også en måte å si det på.

Det er nedslående at norske journalister vet så lite om en så viktig krig. De later heller ikke til å synes at det gjør noe.