Et økende antall bosniske flyktninger som har levd velintegrerte liv i Danmark, får psykiske problemer etter 15 år. Overlevelsesstrategien fungerer ikke lenger. Minnene slår inn.

Det er det samme som skjedde med torpederte norske sjøfolk etter annen verdenskrig. Erfaringene ligger som miner i sinnet og detonerer først etter 10-15 år.

– Mange af de bosniske flygtninge har været gode til at integrere sig, men efter 10 år bryder deres verden sammen, fordi de ikke har flere kræfter tilbage. De har med med næb og kløer klamret sig til en hverdag, som har fungeret i en periode. Men hvis man arbejder på et slagteri om dagen og ikke kan sove om natten, så kommer man til et punkt, hvor man har opbrugt det beskedne overskud, som har fået hverdagen til at fungere, siger Niels Krustrup, centerleder for RCT i Haderslev.

Også angsten for at blive sendt tilbage til Bosnien-Hercegovina kan fremkalde en tilværelse med psykiske problemer.

– Det læger sårene at leve en tryg og forudsigelig tilværelse. Men det trækker tænder ud, hvis angsten for at blive returneret til hjemlandet bliver for stor, og man hele tiden skal søge om at få opholdstilladelsen forlænget, siger han.

Der findes intet samlet overblik over antallet af bosniske flygtninge, der er i behandling. Men hos Center for Traume- og Torturoverlevere i Vejle blev 43 bosniere henvist til centeret i 2005 mod kun 24 året før.

– De bosniske flygtninge har været indstillet på at blive hurtigt integreret, klare sig selv og genetablere en normal dagligdag. Det er en strategi til bekæmpelse af psykiske problemer. Men den er ikke holdbar. Hvis man mister sit arbejde, får en arbejdsskade eller skal igennem en skilsmisse, bryder strategien ofte sammen. Så kan man ikke klare presset længere, og de psykiske problemer dukker op til overfladen, siger afdelingsleder Torben Larsen .

Bosniske flygtninge står i kø til behandling

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂