En delegasjon fra Den norske kirke greier sammen med Odd Karsten Tveit å levere et nytt lavmål i omfavnelsen av Hamas og fordømmelsen av Israel.

Den som måtte tro at det går an å føre en rasjonell tilnærming til Hamas-regjeringen må tro om igjen. I Midtøsten har alt sin pris.

En delegasjon fra Den norske kirke besøker det historiske Palestina, lyder introduksjonen til Tveit i nyhetssendingen til NRK 17.30. -Her går livet nærmest som det gjorde for 1.000 år siden, sier generalsekretæren for Mellomkirkelig råd, Olav Fykse Tveit.

Så får vi høre at de kristne forsvinner fra området, hvor kristendommens vugge lå, og grunnen, ja, den er det ikke vanskelig å få øye på: Okkupasjonen! Det er Israel som er skyld i at kristendommen utraderes fra Midtøsten.

Det sies ingenting om en dreining mot en islamisme som gjør at de kristne føler seg mellom barken og veden. Eller er det Israels skyld at de kristne er presset ut av Tyrkia, Egypt eller forfølges på livet i Irak?

Naiviteten til norske kirkerepresentanter er ikke rørende. Den bekrefter en følelse av at man har gitt seg dialogen i vold: formelt sier man at man også vil snakke med Israel, men prisen for å snakke med Hamas og islamister er at dette blir en tom frase.

Bispen i Borg, Helga Haugland Byfuglien, kom med noen forblommede uttalelser om at det beste var dialog. Man måtte holde linjene åpne, det var bedre å snakke sammen enn … og lignende plattheter. Hun roste, på ledende spørsmål, den norske regjering som gikk foran og samtalte med Hamas-koalisjonen.

Norske Midtøsten-journalister begynner å høste fruktene av årevis med propaganda. Sympati med palestinerne er forvandlet til propaganda for Hamas og islamismen. Nå følger også Den norske kirke etter. Regjeringen har gitt denne politikken sin godkjenning. At vi var først ute med å anerkjenne Hamas-koalisjonen driver oss også enda lenger inn i en tåkeheim vi ikke finner ut av. Norsk næringslivs satsing i området drar i samme retning: det blir mange hensyn å ta etterhvert. Lille Israel greier vi oss uten.

Men hvis kirkelederne tror at dette er å hjelpe de kristne i Midtøsten tar de skammelig feil.

Kirkeledere på solidaritetsreise til kristne i Midt-Østen