Magasinet kommer med ansiktsløftning. Men er det rynker som er Dagbladets problem?

Den lokale Narvesen kunne idag fortelle at forholdet mellom VG og Dagbladet tidligere har vært 60-40 %, men er idag 30-70. Antall aviser er 60 VG og 20 Dagbladet. På en vanlig dag går ddet 44 VG og 13 Dagbladet. At utviklingen går i Dagbladets disfavør, tror jeg ikke gjelder bare denne Narvesen. Små hverdagshistorier er ikke å kimse av. Dagbladet er i trøbbel.

Hva er galt? En avis som holder seg med fire magasiner er det noe galt med, sett i forholdet til opplaget. Dagbladet har rett og slett ikke styrke til å fortsett på dette nivået. Det går ut over kjerneområdet, journalistikken i avisen. Nyhetene. Anne Aasheim lovet å fjerne noe av den dustete du-journalistikken før hun tiltrådte, men den kverner som før. Sex-fantasier på lørdager og forbrukerråd er blitt Dagbladets gjengangere.

Forutsigbare gubber og seniorer er et annet problem. Man vet på forhånd hva Halvor Elvik mener når tema er USA og terror. Det samme gjelder Jan-Erik Smilden, men han har såvidt jeg vet tatt sluttpakke. Marte Michelet kom inn, men styrket en tradisjonell venstreside, som er altfor tung fra før. Det gir kjedelige debattsider, og kommentarene fortjener heller ikke plassen. De er ikke spennende nok. Gudleiv Forr er flink til å skrive om Høyesterett, men det kan han ikke gjøre hver uke. Sissel Benneche Osvold hadde en gullalder, de siste årene gikk det på tomgang, og ironien slo feil vei.

Dagbladets ledere er rumpa bar. Der viser avisen hvilke ideer som styrer avisen. Noen ganger er lederne nesten demente. Det gjelder alt som har med Irak, terror, Israel, USA og Bush, og islam/muslimer å gjøre.

Dagbladet hadde forutsetninger for å kapre de spennende ideene, ligge i forkant. Hvis de hadde holdt de radikale tradisjonene i hevd. Etter 911 er det ikke å være Frp å se på verden med nye øyne. Men Dagbladet insisterer på å holde fast på posisjoner som for lengst er passé. I Dagbladet gjelder det som ellers i pressen, om å være «god», ikke foran. Det holder ikke.