Sakset/Fra hofta

Hvor mange reagerte egentlig på Ernas politivakter? Kudos til en liten lukket krets av venner fra Radikal Portal og VårtOslo som klarte å lure VG og Dagbladet trill rundt.

«Mer bevæpnet og synlig politi kan vi måtte lese mye om fremover. Forhåpentlig med større presisjon og bedre vurderinger enn denne helga,» skriver Gard L. Michalsen i Medier24.

«Statsministeren valgte å ta med seg tungt bevæpnet politi på barnefestival i Oslo. Flere deltakere reagerte sterkt» skrev VårtOslo søndag, etter Erna Solbergs besøk på «Miniøya» lørdag.

Det var kanskje ikke god journalistikk, men saken stimulerte åpenbart tabloidrefleksene i VG, TV 2 og Dagbladet.

Alle tre kjørte en vinkling som antyder at dette var galt og kritikkverdig, skriver Michalsen:

Dagbladet skriver at «flere foreldre» har reagert. «Foreldre reagerer sterkt», ifølge TV 2.

Men hvor har de det fra?

De hadde det fra nettavisen VårtOslo. Document skrev søndag (før Medier24 publiserte sin sak):

I bladet Vårt Oslo skriver journalist Vegard Velle om oppstandelsen fra barnefestivalen Miniøya i Oslo. Den harmdirrende overskriften gir oss et pekepinn om ståsted når det gjelder sikring mot terror: «Statsministeren valgte å ta med seg tungt bevæpnet politi på barnefestival i Oslo. Flere deltakere reagerte sterkt».

Deretter velger Vegard Velle, som i tillegg til å skrive for Vårt Oslo også erjournalist i Radikal Portal, å tilfeldig intervjue en sjokkert mor, Irene Kosberg Skagestad, som overraskende nok (!) også er journalist i Radikal Portal. Du snakker om tilfeldigheter!

Michalsen:

Dagbladet har nemlig bare snakket med én forelder. Det er hun som sier til avisa at flere har reagert.

Denne forelderen er samme person som var hovedkilden til VårtOslo. Også i VG er det samme person som målbærer hun kritikken.

Landets største nettaviser har altså tilsynelatende ikke gjort noen egne undersøkelser rundt de «sterke reaksjonene».

Avisene har bygget sine saker på VårtOslos kilder, og dét er ikke bare begrenset, men også høyst diskutabelt, skriver Michalsen.

Hovedkilden er, som Document skrev, Irene Kosberg Skagestad.

Både hun og VårtOslos redaktør Vegard Velle, som har skrevet saken, hører til samme venstreradikale miljø. Begge har skrevet for Radikal Portal. Og der et miljø som «ikke har hatt for vane å skryte av politiet», som Michalsen forsiktig uttrykker det.

Her kunne nettavisen ha hentet seg inn ved å styrke kildetilfanget. Og de gjorde de, som vi skrev:

Men Vegard Velle var ikke helt ferdig. Han fant en annen skremt kvinne – Stine Raastad:

Også en annen mor, Stine Raastad, som hadde med seg datteren Evine, ble skremt. Heller ikke hun skjønte før etterpå hvorfor de væpnede vaktene var der.

– Jeg fikk helt panikk, de sto på toppen av bakkene med oversikt over hele festivalen. Jeg tenkte det verste, og at vi måtte komme oss bort derfra fort. Resten av dagen fulgte jeg bare med på hvor vaktene befant seg og hvor det var rømningsveier.

Det er sikkert verdt å legge til at Stine Raastad er Vegard Velles egen medbrakte fotograf.

Så han slapp da i det minste å intervjue folk han ikke kjente. Raskt og greit. Med ferdig manus.

Men de har de ikke klart, når den andre forelderen som reagerer er Stine Raastad. Nederst i saken kan vi nemlig lese at hun var «utsendt fotograf for VårtOslo under Miniøya».

Voilà! Slik lager man journalistikk! Hvorfor intervjue folk når man får alt man trenger fra en engere krets av venstreekstreme venner! En åpenbar fordel med denne metoden er jo selvsagt at man kan være sikker på at intervjuobjektene gir de riktige svarene.

Om VårtOslo, som er hjulpet igang økonomisk av støtte fra Fritt Ord, skriver redaktør Vegard Velle:

Vi lever i en mediekrise, men jeg er overbevist om at folk fortsatt vil ønske seg medier som opplyser oss og gjør at vi tar bedre og mer informerte valg.

Vi ønsker å være en vaktbikkje som arresterer misbruk av makt. Og vi ønsker å slippe til flere stemmer i ordskiftet om de viktige veivalgene for byen vår. Helst ønsker vi at folk ikke bare forteller oss om problemene de opplever, men også om forslagene til løsning.

Fabelaktig. VårtOslo «ønsker å slippe til flere stemmer».

Hvordan man skal oppnå det gjennom å intervjue sine egne venner og kollegaer er foreløpig noe uklart.

Ulike typer kretsløp. For journalister i Radikal Portal og VårtOslo vil kanskje «lukket kretsløp» være av størst interesse. Til dere: Merk at det også er noe som heter «kortslutning». («Short circuit», for de mest språkmektige)

 

Medier24: Hvor mange reagerte egentlig på Ernas politivakter? Slurvete journalistikk fra VårtOslo – svakt av VG og Dagbladet

Document: – Mamma, mannen har pistol