NRK Kveldsnytt og reporter Martin Giæver gikk langt over streken lørdag kveld. Forstår de det selv? Kunne de sagt det samme om for eksempel Audun Lysbakken? At siden han provoserer folk med sine politiske utspill må han «regne med å få seg noen trøkker»? Enn Gahr Støre..? (skjermdump, NRK)

Det er så man ikke tror sine egne ører: Midt i valgkampen går NRK langt i legitimere vold – mot politikere.

Ifølge NRK må partileder Lysglimt Johansen «regne med å få seg noen trøkker» fordi han provoserer med sine uttalelser.

Lederen for partiet Alliansen ble fysisk angrepet av en fremmed mann da han stod på valgkampstand lørdag. Episoden skjedde under en debatt med ungdomspolitikere fra venstresida, ifølge NRK.

Det var flere øyenvitner, også fra andre partier, som bekrefter at angrepet fant sted. Dette er jo en nyhet i seg selv, men lørdag kveld sørget NRK for å gjøre sin egen dekning av nyheten til en mye større sak enn selve voldshandlingen. Dette var en av Kveldsnytts headlines i går kveld:

«Lederen for omstridt parti angrepet på valgkamp-stand på Karl Johan»

Allerede her setter NRK tonen: Partilederen er «omstridt». Underforstått: Kanskje han fortjente det?

NRK har sine ord i behold. Det er ingen tvil om at Hans Jørgen Lysglimt Johansen er en omstridt partileder. I forrige uke skrev Dagbladet om hans kritikkverdige uttalelser om jøder og negre. Det er selvsagt både riktig og viktig at Dagbladet kritiserer Lysglimt og alle andre politikere.

Men det er totalt irrelevant i denne saken. Det skal ikke være slik at den som ytrer upopulære synspunkter er fritt vilt. Så hvorfor overhodet nevne at Lysglimt er «omstridt»?

Det gjelder ingen unntak for Alliansen: Dette er et parti som alle andre, partiet og dets politikere skal beskyttes like mye som alle andre.

Dette er så elementært at det er pinlig å måtte påpeke det.

Alliansens partileder Lysglimt Johansen intervjues av NRK på partiets stand på Karl Johan. (skjermdump, NRK)

Men hva skjedde på Karl Johan lørdag? Lysglimt selv forklarer til NRK at han ble fysisk angrepet av en fremmed mann da han stod på partiets valgkampstand.

– Han slo meg veldig kraftig i brystet mens han sa «ditt jævla svin», forteller lederen for det ferske partiet til NRK.

Lysglimt sier han oppfattet angrepet som dramatisk, selv om han er «en stor gutt, som tåler et slag».

– Men at vi ikke kan stå her og føre vårt budskap på en sivilisert måte – ​ det er problematisk. Man blir jo skremt.

Den ukjente mannen la på sprang før politiet kom.

Selv mener Lysglimt at NRK er «ansvarlig» for voldsepisoden etter en reportasje der historieprofessor Øystein Sørensen uttalte at partiet Alliansen «går langt i retning av nynazisme».

– Siden det har vi opplevd en bølge av hatmeldinger på nett og i andre medier, sier Alliansen-lederen, som benekter at verken han eller partiet har noe med nynazisme å gjøre.

– Jeg holder NRK ansvarlig for dette, og synes det er ekstremt ubehagelig og problematisk.

– Du har snakket ganske kritisk om jøder og homofile. Er du overrasket over at folk knytter dette til nynazisme og reagerer?

– Skal man ikke få lov til å mene noe om alt i dette landet? Det er en slags automatikk at man ser noe man ikke liker, og kobler det til såkalt nynazisme.

Dette er sitater fra en artikkel på NRK.no. Det mest interessante utsagnet, hvor NRK legitimerer voldsutøvelse, fins imidlertid ikke her – påfallende nok. Vi må til Kveldsnytts sending:

«Lysglimt Johansen er mest kjent som Trump-tilhenger. Nå håper han på en stortingsplass. Kampsaken er å få Norge ut av EØS, men det er hans utspill om jøder, homofile og muslimer som har fått folk til å reagere:

Lysglimt: – Det er et element av å provosere, fordi jeg trykker litt på de knappene som skaper reaksjoner…

Reporter: – Kan du ikke da regne med å få deg noen trøkker framover?

Lysglimt må «regne med å få seg noen trøkker». Det er en logisk følge av at han har noen upopulære standpunkter.

Så dypt sitter de demokratiske refleksene i NRK. Det er ikke sjokkerende, det er skandaløst.

For det er jo ikke bare èn mann som er ansvarlig for at dette anti-demokratiske havariet av en reportasje går på lufta. Reporter Martin Giæver jobber sammen med fotograf Stig Jaarvik. Senere redigerer han saken, sammen med Christian Ziegler Remme. Også disse er redaksjonelle medarbeidere. Prosessen er i grove trekk sånn: Reporter gjør opptak sammen med fotograf. Hjemme i redaksjonen jobber reporter sammen med redigerer: Man ser gjennom, velger ut hva man skal bruke, syr det sammen, reporter legger på speak (kommentarstemme).

Jeg kjenner ikke rutinene i Dagsrevyen/Kveldsnytt i detalj, det er lenge siden jeg jobbet der, men normalt vil det i en norsk TV-nyhetsredaksjon være en siste godkjenning hvor vaktsjef, som i går kveld var Simon Skjelbostad Yset og nyhetsanker (i går: Petter Oulie-Hauge) ser gjennom saken før sending. Trolig også Monica Gundersen, som hadde regi. Man har ikke sluttet med det, vel?

Poenget med alt dette er ikke å trette leserne med detaljer fra en TV-nyhetsredaksjons indre liv. Poenget er at man umulig kan bortforklare havariet som et arbeidsuhell. Mange mennesker er involvert, og man har tid til å tenke seg om. Tenke overhodet.

Min kvalifiserte gjetning er at seks personer, men minst fire, i NRK så saken før den ble sendt.

Var det virkelig ingen som reagerte?

Det gjorde ihvertfall flere politikere som også stod på stand på Karl Johan og ble øyenvitner til det som skjedde. De støtter Lysglimts gjengivelse av hva som skjedde, og reagerte sterkt:

– Det var dramatisk, stygt og han dyttet vedkommende som stod der, lo og løp av gårde, forteller Daniel Stephan Ek, Senterpartipolitiker i Oslo.

– Det var dramatisk og stygt, sier Daniel Stephan Ek, Oslo Senterparti, som bevitnet angrepet på Lysglimt. (skjermdump, NRK)

Ifølge Stephan Ek ble Lysglimt dyttet med «full kraft», slik at deler av standen fulgte med.

– Det er synd at det ikke blir respektert at folk kan ha sine ytringer i 2017. Man må kunne oppføre seg, konkluderer Senterparti-politikeren.

– Partiet kan vel ha provosert, men det er ytringsfrihet og de er et lovlig parti. Vold er uansett ikke lov, sier Lene Haug i Helsepartiet.

Derimot synes nyhetsredaktør i NRK, Kyrre Nakkim, at alt er i sin skjønneste orden:

– Det er trist at Hans Jørgen Lysglimt Johansen blir utsatt for slike handlinger, men NRK bærer ikke noe ansvar for dette.

– Vi har bare bedrevet god journalistikk, vel innenfor normale rammer, noe vi også vil fortsette med. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere Alliansens påstander, sier Nakkim.

En smule ironisk er det at Kveldsnytts toppsak var opptøyene i Charlottesville, hvor man viste til at president Trump fordømte volden i kraftige ordelag: «Vi må gjenopprette respekten for lov og orden, sa Trump i en tale i kveld.» Det sa altså Donald Trump, som har vært NRKs prügelknabe utallige ganger.

Kanskje dere har noe å lære av Trump, NRK?

«At vi har en frisk debatt, det er jeg helt forberedt på. Men å ty til vold, det gjør vi ikke i Norge.» sier Lysglimt Johansen til slutt i Kveldsnytts reportasje.

Nei, vi gjør ikke det. Dessverre har NRK selv skapt tvil om hva den lisensfinansierte allmennkringkasteren mener om politisk vold.

 

NRK.no: Se reportasjen på NRK Kveldsnytt

NRK.no: – Han slo meg hardt i brystet og sa «ditt jævla svin»

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂