Kommentar

Jeg har den senere tid brukt altfor mye tid på å lese norske aviser. Det blir en vane. Men utbyttet er relativt forutsigbart.

En rask sjekk av Dagbladet og Guardian på OSL torsdag bekreftet dette: Halvor Elvik om at NATOs ord om fremadrettet innsats bare var et annet ord for mer krig, Guardian om at USA nå hadde testet grensene for sin makt. Det samme selvtilfredse, bedrevitende i BBC Worlds panel igår. Jeg har hørt denne visa mange ganger før.

Det som mangler er annerledes og nye toner.

Da jeg tok hovedfag i historie var det en av sensorene som brukte ordet «operasjonalisering», et forferdelig uttrykk. I politikken kalles det verktøykasse. Vi trenger nye begreper for å forklare en ny virkelighet. Men norske journalister og akademikere bruker de gamle fortsatt. Det gjør dem forferdelig kjedelige å høre på og lese.

Noe av hensikten med virksomheten på denne siden er å introdusere nye tanker og begreper. Hvis Mark Steyn og Oriana Fallaci lærer meg noe nytt, så tar jeg det som gir mening og lar det andre ligge. Som ML-erne sa: vi har metoden med kritikk og selvkritikk. Hvorfor ikke stole på forstanden?

Istedet er Steyn og Fallaci erklært spedalske. Enhver som kommer i kontakt med dem, blir smittefarlig.

Ordet rightwinger skal skremme. Vi er tilbake i den borgerlige verden fra før-moderne tid: Det er visse ting man gjør og visse ting man ikke gjør. Man leser ikke Mark Steyn. Politikk har erstattet sex som tabu. Hendene over dyna.

Det blir derfor mindre tid på Dagbladet og Klassekampen, Aftenposten, VG fremover. Sporadisk, og tatt på hælen. Ledere og kommentarer er interessante, fordi redaksjonen avslører hvordan de tenker.

Leserne kan jo hjelpe til. Hvis noen ser noe som fortjener kommentar/registrering, så skriv til: hans.rustad@gmail.com. Noen gjør det allerede.