Nytt

Marte Michelet er i en klasse for seg. Hennes kommentarer i serien «Nye Norge» finnes ikke lenger på nett. (Dagbladet har funnet ut at det var enda en ting de kunne gjøre for å ødelegge alt av aktivum: fjerne debatter og kronikker fra nettet.) Man må følgelig ut med kroner 15 for å kunne glede seg over Michelets penn.

Idag har hun igjen noen bevingede ord, om yndlingsmotstanderen Hege Storhaug. MM beskriver Storhaug og HRS’ problemer den senere tid. Noen har sagt at de er nede i en bølgedal. Det er feil: De er på toppen, for det er Storhaugs fortjeneste at Jan Bøhler og Rune Gerhardsen har gått inn for internering av kriminelle asylsøkere!

Storhaug har altså malt seg opp i et hjørne og der kommer hun til å bli sittende fast. Det paradoksale er at hennes budskap er mer populært enn noensinne. Den reaksjonære avantgardisten Storhaug har gjort innvandringsfiendtlighet til en del av mainstreamen i norsk politikk. Valgkampen har vist det med all tydelighet. Det siste utspillet til Jan Bøhler og Rune Gerhardssen må sees som det direkte resultat av den systematiske bearbeidingen av norsk offentlighet som Storhaug har stått i spissen for. Nå er det ikke bare mulig å si at asylsøkere skal interneres, det er nødvendig for å henge med i gamet. Det er dette som er hennes mesterverk: Den nye stemningen.

Hvor er Darwin P. Erlandsen?

Det må være et tegn på venstresidens forfall at den tilskriver enkeltmennesker en slik betydning. Så fort noen stikker hodet frem, sier venstresiden: de korrumperer sinnene. Man må spørre som Bertolt Brecht i En lesende arbeiders spørsmål, Erobret Cæsar Gallia alene? Faren med en slik intellektuell fallitt er selvsagt at man går løs på enkeltpersoner, fordi man tror man derigjennom kan fjerne problemet. Her er det visse historiske eksempler å høste av …


Den reaksjonære avantgarden
,