Ap-politiker Jan Bøhler er bekymret for barn som sendes til koranskoler av foreldrene for å hindre at de blir «for norske». Hvor lenge har Ap sovet?

NRK-Dagsrevyen kjørte i helgen flere reportasjer om somaliere som sender barna sine fra Norge til koranskoler i Somalia.

Ungdommer NRK snakket med beskrev koranskolene som fengselslignende institusjoner som bruker fysisk og psykisk vold mot ungene. I en rapport fra den norske ambassaden i Kenya omtales «torturlignende» metoder.

Stortingsrepresentant Bøhler uttaler seg i en debatt på Nyhetskanalen mandag som om han nettopp har våknet av en tornerosesøvn. Som om han lite og ingenting visste:

– Problemet er større enn det vi har antatt.

Jan Bøhler forteller at han har mottatt flere bekymringsmeldinger om barn som sendes til koranskoler for å hindre dem i å bli «norske»:

– Jeg har hatt samtaler med folk i det pakistanske miljøet som er bekymret fordi det er mange som går på skole i hjemlandet. Ikke nødvendigvis skoler hvor det skjer slike ting som i Somalia, men hvor det er skadelig for norskopplæring, integrering og for de barnas fremtid.

– Noen folk forteller at de får hjem barn som nærmer seg voksenalder, som mangler norskkunnskaper og ikke er integrert i det hele tatt. De blir bare NAV-klienter resten av livet fordi de har vært flere år på disse skolene.

– De ønsker at barna skal fjerne seg fra våre norske verdier og integrering, og heller forholde seg til deres tradisjoner og religion, sier Bøhler.

Han sier «utfordringene» er store, men forsikrer at problematikken ikke gjelder mange foreldregrupper:

– Det er ikke mange som står for dette, men ett av ti somaliske barn er mange. Og jeg har fått bekymringer fra andre etnisiteter også.

Bøhler vet ikke helt hvilken fot han skal stå på: Det er ikke mange – men det er mange. Hvordan uttrykke at dette er et alvorlig problem uten samtidig innrømme at hele det store, fine integreringsbyggverket hviler på sandgrunn? Tricky one.

Ap-politikeren kritiserer regjeringen, som han mener gjør for lite for å hindre foreldre i å sende barna til koranskoler.

Spørsmålet Bøhler ikke får av TV2 er dette: Hva har Arbeiderpartiet selv gjort? Dette er jo ikke en «utfordring» som oppstod for fire år siden, da dagens regjering tiltrådte?

Svaret er naturligvis at Ap har latt det skure og gå i alle år.

Høyres Kristin Vinje snakker og snakker, men det som kommer ut av munnen kan destilleres ned til «utfordringer», at hun er «bekymret», og at forøvrig er dette skolenes ansvar.

Også Kristin Vinje (H), medlem av Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen er «bekymret»:

– Det er helt klart ikke positivt for integreringsarbeidet at foreldre føler de må sende barna sine ut av landet for at de skal få en god nok utdannelse. Det er bekymringsfullt at vi ikke klarer å møte disse barna på en god måte her.

«Det er helt klart ikke positivt for integreringsarbeidet at foreldre føler de må sende barna sine ut av landet..»  Hva er det hun prøver på? Å vinne konkurransen «Årets mest intetsigende uttalelse»?

«Det er bekymringsfullt at vi ikke klarer å møte disse barna på en god måte» Hva er det hun prøver å si? At det er «vårt» ansvar at mennesker som mentalt befinner seg i la-la-land sender ungene sine til en steinalderkultur i Somalia?

Vinje mener at regjeringen jobber med saken. Hun beskriver arbeidet som «utfordrende»:

– For det første er det kommunene som har ansvaret for opplæring av barn som bor i Norge. Men utfordringen er at når de barna ikke lenger bor i Norge, så har ikke myndighetene noen juridisk ansvar for opplæring.

Se der kom klassikeren. God, gammeldags ansvarsfraskrivelse: Det er kommunenes ansvar. Skolene.

– Det som er viktig er at skolen har gode rutiner for å følge opp når barn ikke lenger dukker opp på skolen og ha god kommunikasjon, mener hun.

Skolen skal fikse det. Så kan politikerne vaske hendene sine i fred og ro.

Hvor «god kommunikasjon» tror Vinje det er mulig å ha med folk som hater det norske samfunnet så sterkt at de foretrekker å sende barna sine til fysisk og psykisk mishandling på koranskoler i Somalia? Et land de forøvrig har flyktet fra. Hva er sannsynligheten for at en slik kommunikasjon blir «god», Vinje?

Naiviteten er så avgrunnsdyp at man blir svimmel.

Bøhler på sin side, mener regjeringen bør skaffe seg mer kunnskap:

– Jeg mener vi bør kartlegge mer hva som skjer med disse barna og få en bedre oversikt over hvem og hvor mange som sendes ut, sier han.

Virkelig? Hvor mange år har Ap sittet med regjeringsmakt de siste 30 årene, Bøhler? Hva har hindret Arbeiderpartiet i å «få en bedre oversikt»?

Han mener også man må skjerpe rutinene på å frata foreldrene barnetrygden når de sender ut barna sine. Etter loven skal man miste barnetrygden om barnet oppholder seg mer enn tre måneder i utlandet.

Sukk og stønn.

Man blir så uendelig motløs. Hvorfor i himmelens navn er ikke dette gjort for flere tiår siden, stortingsrepresentant Bøhler?

 

Du kan se og høre en syv minutter lang debatt i TV2s morgensending mellom to ignorante, impotente politikere. Men jeg vil ikke anbefale det. Det er ikke bra for humøret.

TV2: Debatt mellom Jan Bøhler og Kristin Vinje

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂