Det var litt stille fra politisk hold rundt saken om de norskstøttede koranskoler i Pakistan i går ettermiddag, så mot sedvane kom en i skade for å se på TV2`s Tabloid. Der stilte politisk rådgiver for SV, Torbjørn Urfjell, og Venstres Trine Skei Grande opp til debatt.

Urfjell var veltalende, og fremfor alt talte han veldig fort og veldig mye. Men var det noe konsistens i det han sa?

Først blir vi gjort oppmerksomme på at Norge har valgt det noe kontroversielle prosjektet fordi det vil fremme religiøs toleranse og dialog. Det lyder bra. Imidlertid er skolene så mange at man overhodet ikke har noen muligheter til å holde oversikt over dem – langt mindre til å holde kontakt med hver enkelt skole. Hvordan man da skal holde en dialog eller sjekke fremgang i toleransen er ikke helt godt å si, men det vet nok UD.

I tillegg skal pengene påvirke skolene i håp om å innføre sekulært skolemateriell ved de skolene man mener er samarbeidsvillige, men de samme skolene vil i følge bistandsminister Solheim og ambassadør Volan i Islamabad avslutte ethvert samarbeid dersom Norge stiller krav til pensum eller bryr seg forøvrig. Denne lille motsigelsen kan antagelig forklares med at samarbeidsvilje kommer an på øynene som ser, eller at nåværende definisjon av samarbeidsvilje er i ferd med å gå ut på dato. Ingen grunn til å henge seg opp i dette, med andre ord.

Men pengene skal rekke over flere områder: de skal også gå til å hjelpe de (hvem er «de», egentlig?) som vil forandre saker og ting på nevnte skoler, noe som naturligvis ikke er så lett uten penger – ja, en kar var til og med blitt drept for å ville forandre noe i Lahore, og som, vel, altså ikke ville forandre noe i det aktuelle området Norge satser på, men i et helt annet område som Norge ikke satser på – og de må selvsagt hjelpes. Skolene må dessuten få toaletter, for ellers kan ikke jenter gå der. Det er innlysende.

Vet man så om det i det hele tatt går jenter på de aktuelle skolene – eller om det er planlagt at det skal gå jenter der? Det vet man heller ikke, for det er jo så mange skoler at man har ikke oversikt – og man kan ikke holde oppsyn med hver og en. Det later til å være like innlysende. I hvert fall i UD-kretser.

De norske pengene skal følgelig fremme dialog og religiøs toleranse, god (i betydningen bedre) utdanning, samt fysisk oppgradering av lokalene og hjelp til ukjente skolereformatorer – ved hjelp av kroner og øre som skal håndteres av myndighetene i et av verdens mest korrupte land. Norsk, sekulær innsikt skal (forhåpentligvis) sikres i skolene man ikke har oversikt over, og samtidig skal den ukjente, men positive dialogen mellom Norge/Vesten og skolene man ikke har oversikt over styrkes av UD`s penger.

Men over til eventuelle bekymrede skattebetalere: dette er ikke noe å ta på vei for – det handler nemlig ikke om mye penger til hver koranskole. Nesten ingen penger i det hele tatt, faktisk. Bare småbeløp. Skumle overskrifter, men bittesmå pengebeløp, helt uten betydning. Som altså skal sikre alt det ovenstående på en gang.

Det må da kunne kalles å gjøre et varp?

Og mens vi er inne på røverkjøp; i anledning de 101 forsvunnede norske skolebarna sa Gerd Fleischer til Dagsavisen: – Ingen vet hvilke forhold disse barna lever under. Mange befinner seg hos slektninger i utlandet, mens foreldrene er i Norge. Verken skole eller barnevern har mulighet eller ressurser til å finne ut hvordan disse barna har det. Dette til tross for at vi snakker om norske barn.

Skal tro hvor mye det for eksempel ville koste å bringe de små norske statsborgerne man heller ikke har oversikt over hjem til Norge, eller hvor mye det ville koste å i alle fall få en oversikt over hvordan de har det der de befinner seg? Og når man nå først har engasjert seg i barns skolegang i utlandet, kunne man kanskje til og med gått så langt som at man vurderte å sjekke om disse får den skolegangen de som norske statsborgere har krav på samtidig.

Men det er kanskje alt for billig og potensielt oversiktlig til at norsk UD regner det for å være et godt kjøp?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂