BBC hadde igår en overskrift: Children ‘starving’ in new Iraq. I Aftenposten har gåsetegnene forsvunnet. Iraks barn sulter mer Undertittelen says it all: Verre enn under Saddam Husseins regime.

Hadde dette vært i gamle dager ville man trodd at Aftenpostens John Hultgren skrev for en SV-avis. Men hele Norge er i mellomtiden blitt SV.

Da jeg leste storyen dukket motforestillingene opp. Kan dette være riktig? At antall barn under fem som går sultne har steget fra 4 prossent under Saddam til nærmeree 8 prosent nå?

Det er en sveitsisk sosiolog, Jean Ziegler, som presenterte tallene i en FN-rapport før møtet i FNs menneskerettskommisjon.

Alle som har vært med en stund vet at FN-rapporter ikke faller ned fra himmelen. De er høyst feilbarlige. Det finnes ikke en motforestilling i Hultgrens artikkel. Tvert om legger han også på rapporten som sto trykt i Lancet ifjor om at 100.000 irakere er drept som følge av krigen og opprøret. Den rapporen er høyst omstridt, fordi den avviker så sterkt fra alle andre tall.

En talende setning fra Hultgren:

Det plasserer Irak på samme nivå som et afrikansk land som Burundi, mens tilsvarende tall for den urolige Darfur-regionen i Sudan er 23 prosent.

Urolige Darfur? 300.000 døde.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂