Kommentar

Islam trues av borgerkrig. Jihaden som begynte med 11. september kan slå til bake på dem selv, mener den franske islamforskeren Gilles Kepel, som holder foredrag i Oslo mandag.

Kepels siste bok heter «Fitna», som betegner nettopp en slik situasjon:

«Fitna betyr stor uenighet, borgerkrig, innen islam. Det er de islamske «doktorenes», oulemaenes, mareritt. Det inntreffer når man har lansert jihad, hellig krig, på en gal måte. Oulemaene er redde for at det skal snu seg mot dem. Fitna er vold som i stedet for å ramme utenfor den muslimske verden kommer tilbake som en bumerang. Den tradisjonelle store fitnaen er mellom sunni- og sjiamuslimer. Den holdt på å knekke islam i starten. Det var nær ved å skje i Irak. I dag finner man igjen det samme. Bin Laden og al-Qaida lanserte verdensomspennende jihad 11.9., men det fikk ikke den ventede effekten. Målet var å mobilisere den muslimske verden mot Vesten. I stedet har det gjort det mulig å lansere en offensiv mot radikale islamister ved å velte Taliban-regimet i Afghanistan. Samtidig har det ført til angrepet mot Irak, veltet Saddams regime, og innsatt en proamerikansk, sjiadominert regjering. Det er det motsatte av det bin Laden og co. ville.»

Kepel mener det politiske islam har slått feil.

«De muslimske massene er ikke blitt mobilisert. Geriljaen er kommet til kort. Da gjenstår selvmordsangrep, med ei lita gruppe militante aktivister. De blir eksempler, forherliget av TV.

Noen ganger minner Zawahiris litteratur om Baader-Meinhof-gruppa i Tyskland eller Røde Brigader i Italia. Det europeiske proletariatet sov også, og måtte vekkes ved å drepe Aldo Moro, sier Kepel.»

Kepel mener det er godt mulig at det finnes vel integrerte jihadister av typen Mohammed Atta også i Skandinavia.

«…en del land fører en fristedspolitikk. Ved å gi asyl til sjefer for jihad tror de at de ikke blir angrepet. Det har vært Storbritannias politikk, noe som har ført til det jeg kaller «Londonistan». Men det har sin begrensning.»

Islam trues av borgerkrig