Kommentar

Det kommer nye detaljer om anklagen mot kaptein Annemette Hommel (37). I brevet fra den tidligere palestinske tolken som utløste hjemsendelsen, heter det at mens hun ropte og skrek til en fange, lekte en MP med kniven sin foran øynene hans.

»Ud over at kaptajnen råbte og truede fangen voldsomt, stod en MP-soldat og legede med sin kniv foran irakerens ansigt«, hedder det ifølge Jyllands-Posten i klagen.

Man bør legge til at fangen ikke kunne forstå hva Hommel eventuelt skrev. Det var det tolken som skulle oversette.

Substansen i «tortursaken» har vært ytterst spinkel: Den har kun vært at hun nektet en fange vann siden han nettopp hadde drukket. Avhøret varte i en time.

Den smertefulle stillingen det vises til, skal ha vært å bli stående på kne på gulvet.

Nå kommer nye opplysninger, som skal dramatisere historien, men de har noe teatralsk ved seg: Er det galt å rope under et avhør? Hva vil det si å leke med en kniv foran ansiktet? Det er ytterst vagt og åpent for spekulasjon.

Journalisten i Jyllands-Posten har ikke gjort jobben: Man siterer fra klagebrevet 22. juli, og de mest opplagte motspørsmål uteblir.

Samme dag han fikk brevet fra den palestinske tolken, ba øverstbefalende Henrik Flach Forsvarets Auditørkorps om å se på saken. Man må lure: Påstander fra en person utløser en offentlig undersøkelse? Hva med egne undersøkelser? Tolkene har tidligere vist seg bøllete overfor kvinner. Det var irakere. Nå var det palestinere. Hommel er ytterst kompetent, perfeksjonist og kvinnelig offiser. Har det vært for mye for macho-kulturen og den nasjonalistiske arabismen?

Det fremgår av saken i JP at den stressende stilling var å stå på kne. Ved ett tilfelle skal en fange ha fått kramper i bena. Det skal den nærværende tolk ha blitt meget provosert over. Den brevskrivende tolken var ikke til stede under dette avhøret, likevel gjengir han det, og det tas for god fisk.

Følgende kjede virker å ha trådt i kraft: Irakiske og palestinske tolker misliker en kvinnelig sjef. De hevner seg ved å skrive et brev til sjefen, som vil ha ryggen fri og kobler inn Auditørkorpset. Når Ekstra Bladet får nyss om saken (gjett hvordan!), ser de Abu Ghraib-vinkelen og kjører den for det den er verdt. Forsvarsministeren får panikk og sparker hele ledelsen.

Et lærestykke i hvordan man kupper et demokrati og ødelegger det med misbruk av ytringsfrihet og offermentalitet.

Irakisk fange blev angiveligt truet med kniv

Politiken.dk – det levende net