Amerikanerne har kommet over et 17 siders brev, trolig fra Abu Musab al-Zarqawi, til Al Qaida-ledelsen om vanskelighetene med å drive jihad i Irak. Irakerne er lite lystne på å delta, og amerikanerne lar seg ikke fordrive. Løsningen er å utløse borgerkrig mellom shiaer og sunnier, men det må skje før irakerne overtar styret til sommeren, står det i brevet.

Amerikanerne hevder med bestemthet at brevet er ekte. De sier det ble funnet da et safe house, tilfluktssted, ble raidet i Bagdad i midten av januar. Navnet på forrfatteren kom fem under avhør av en Qaida-mistenkt. Det kan ha vært Hasan Ghul, som ble tatt i Nord-Irak. Ghul var en betrodd Qaida-«offiser». Det var kurderne som tok ham og utleverte ham til amerikanerne. Det spekuleres til og med i at han var så viktig at det var grunnen til de to fryktelige bombene i Arbil for ti dager siden. Man ønsket å ta hevn.

Ifølge rappportene skal Zarqawi befinne seg i Irak og lede selvmordsangrepene. Han skryter i brevet av å ha organisert, og overvåket 25 av dem. Deriblant angrep på shiaer. Når man leser linjene om at det er ønskelig med borgerkrig, kan man ikke unnlate å tenke på det grusomme angrepet i Najaf, og det angivelige attentatet mot ayatollah Mohammed al-Sistani for et par dager siden.

Zarqawi klager over manglende oppslutning fra irakerne. De er gjestfrie og mottar deg, men nekter å la sitt hus bli brukt som safe house eller base, heter det.

Det klages over at det ikke finnes fjell i Irak. Det er ikke lett å gjemme seg. Amerikanerne lar seg ikke jage ut. De tar tapene.

Så kommer noe interessant: Rekrutteringen av irakere til politi og administrasjon gjør at stammer, klaner og nettverk blir innvevd i styringen av landet. Det øker solidariteten med det amerikanske forsøket. Hvis brevet er ekte er det et tegn på at amerikanerne endelig holder på å få til noe.

Brevskriveren sier at jihad bare har kort tid på seg til å utrette noe, for når irakerne overtar 1. juli er det slutt på terror mot sivile. Det vil ikke bli tålt da. Så jihadistene må gripe sjansen nå og provosere frem krig mellom shaier og sunnier. Det skal skje ved å angripe shiaene, slik at de til slutt mister selvkontrollen.

Zarqawi er jordaneren som har pleiet tett kontakt med Ansar al-Islam. Han oppholdt seg my i deres enklave før krigen. Han skal også ha vært en go-between mellom Al-Qaida og Saddam. Ihvertfall er det påfallende at han fikk medisinsk behandling i Bagdad.

Zarqawi virker ha sitt eget nettverk, også i Europa. De skal bl.a. ha eksperimentert med giften ricin, som det er funnet spor av både i London, Paris og nå på Captiol Hill i Washington.

Zarqawi skal ha stått bak drapet på den amerikanske diplomaten Thomas Foley i Amman.

U.S. Says Files Seek Qaeda Aid in Iraq Conflict

Les også

-
-
-
-
-
-
-
-