Kommentar

Gruppen heter Jaish Ansar al-Sunna (hæren av tilhengerne av profetens ord), og har påtatt seg ansvaret for de to bombene i Arbil som drepte over 100, og skryter også på seg selvmordsaksjoner i Bagdad, Fallujah og Mosul.

Så var det altså en forbindelse til Ansar al-Islam likevel. På gruppens hjemmeside står Abu Abdullah al-Hassan som leder. Han er bror av en Ansar al-Islams beste kjente fightere.

Det er Michael Howard som rapporterte dette fra Kirkuk i Guardian igår.
Syria and Iran aiding militants, Iraq says

Intelligence officers claim evidence of infiltration

Mens irakisk etterretning sliter i resten av landet, er den ganske effektiv i Nord-Irak. Her har man tatt flere utenlandske fightere som er kommet over grensen. Hvor mange vil man ikke si.

Det gir interessant informasjon. Bl.a. at mennene har hatt syriske eller iranske visum. Det får de ikke uten videre. Noen har bestemt at de skal slippe gjennom. Det skal også være et safe house utenfor Damaskus. Håndfaste beviser som dette kan bli svært ubehagelig for Iran og Syria, når det havner i hendene til amerikanerne.

Det var også irakerne som arresterte Hassan Ghul på grensen til Iran for en tid tilbake. Han antas å være en betrodd «offiser» innen Al-Qaida. På seg hadde han et brev fra Abu Musab Zarqawi, som koalisjonensstyrken har offentliggjort. Brevet er interessant. Zarqawi klager over vanskelighetene med å finne støttespillere i Irak. Amerikanerne er heller ikke så lette å skremme som man trodde. De blir, imens tikker klokka, og etter 30.juni blir det ikke like lett å drive selvmordsaksjoner, derfor må det skje noe nå. Zarqawi vil skape borgerkrig ved å gå løs på shiaene, slik at de til slutt mister tålmodigheten og tyr til vold. De to siste ukene kan det se ut som om denne taktikken er satt ut i livet.

Interessant nok skriver Zarqawi at denne planen har støtt på motstand. Det har NYTimes en artikkel om idag: Al Qaeda Rebuffs Iraqi Terror Group, U.S. Officials Say

Amerikanerne har fanget opp en henvendelse fra Zarqawi til Al-Qaida-kilder utenfor Irak, med spørsmål om assistanse. Det har han ikke fått. Det fremgår av kommunikasjonen at det er uenighet om strategien. Det kan være at Al-Qaida ikke er enig i terroraksjoner mot shiaene for å fremprovosere borgerkrig.

Amerikanerne kaller Zarqawi nå for leder av Ansar al-Islam.

The request was made by Ansar’s leader, a Jordanian, Abu Musab al-Zarqawi, and intercepted by the United States last month. The apparent refusal is being described by some American intelligence analysts as an indication of a significant divide between the groups.

Da Colin Powell holdt talen i Sikkerhetsrådet for et år siden fremstilte han Zarqawi som bindeleddet mellom Al-Qaida og Saddam. Det var et av Powells sterkeste kort.

Hvis Zarqawi er leder av Ansar. Gadd vite hva en viss mullah vet om det.