Kommentar

USA-hatet antar nye dimensjoner:

På kontinentet gjøres et forsøk på å starte en større boikottkampanje mot amerikanske varer. Her er det ikke snakk om bare aggressive «aktivister» men under en aksjon mot Esso-stasjoner i Brussel deltok flere medlemmer av medlemmer av Europaparlamentet: Around 20 anti-war activists and several members of the European Parliament blockaded an Esso petrol station in Brussels Wednesday as part of a campaign to boycott US goods to protest the war in Iraq, skriver AFP.

Gruppen som står bak kaller seg «Internasjonal kampanje for nedrustning, økologi og mennskerettigheter» og forsøker å dra i gang en verdensomspennende boikott mot «symbolene på amerikansk imperialisme» (Hallo Belgia, Frankrike!!) Symblene er Coca Cola, McDonalds osv.

Det begynner å bli uhyggelig. I Bordeaux har noen gått løs på en to og en halv meter høy kopi av Frihetsstatuen (den amerikanske ble gitt i gave av Frankrike i 1886). Den ble overmalt med rød maling og satt fyr på. They also cracked a plaque on the statue commemorating the victims of the September 11, 2001 attacks on U.S. cities, skriver Reuters. I forrige uke knuste demonstranter vinduer i en McDonaldsrestaurant og sprayet «boikott» på dem som ikke ble knust.

Enda mer sykt er boikottaksjonene i Tyskland, der ekkoet av boikottaksjonene mot jøder bare blir så altfor hørbart. Et økende antall restauranter fjerner alt amerikansk fra sine menyer og disker – Cola (og tar inn Afri-Cola eller Mecca Cola!), amerikansk whisky, sigaretter – noen nekter til og med å ta betalt med Amex. I Berlin!
Diners at the Osteria restaurant in Berlin are finding that «things go better without Coke» and are ordering Germany’s long overshadowed imitation of «the real thing» — the slightly sweeter «Afri-Cola» — to express their outrage. «We wanted to do something to express our annoyance,» Osteria owner Fabio Angile told Reuters. «We want to hit America where it hurts — in their wallets. None of the customers have complained. On the contrary, most thought it was a great idea.»

En tysk sykkelfabrikant har trukket seg fra alle avtaler med amerikanske forretningsforbindelser.

Den russiske avisen Izvestija forteller at antiamerikanismen har nådd fjerne deler av Russland, og enkelte kafeer på landsbygda har satt opp plakater i vinduene som sier at amerikanere er uvelkomne.

Dette er bare et lite utsnitt av noe som ser ut til å bre seg. Franske produkter, særlig vin, har vært utsatt for boikott både hos oss og i USA, særlig etter atomprøvesprengningene i Stillehavet for noen år siden, men kampanjen mot USA har noe spesielt ekkelt over seg – det er amerikanerne som skal rammes.
Watch out…