Obama gjorde Iran til en nøkkelfaktor i sin Midtøsten-strategi. Han slapp iranske utsendinger helt inn på administrasjonen. En av de mest kontroversielle er den tidligere ambassadøren til Tyskland, Seyed Hossein Mousavian som er lærer ved Princeton.

Mousavian ble anklaget for delaktighet i drapene på fire kurdiske opposisjonelle på Mykonos-restauranten i Berlin i 1992. Nå er han i søkelyset for et intervju han ga til avisen taz i 1997 der han går langt i å uttrykke støtte til Hizbollah og Hamas.

I et intervju med den venstreorienterte tyske dagsavisen Taz i 1997 ble Mousavian, som da var Irans ambassadør i Tyskland, spurt om Iran støtter grupper som Hizbollah og Hamas. Mousavian så ut til å støtte Hamas. «Hvis du med det mener at vi forsyner Hamas med våpen: Nei, det gjør vi ikke. Men hvis du mener at vi støtter palestinerne i deres kamp, ja, det gjør vi.»

På spørsmål fra avisen om Iran støtter Hizbollah materielt eller økonomisk, svarte Mousavian: «Vi støtter Hizbollah moralsk og ikke ved å levere våpen.»

Som ambassadør kunne ikke Mousavian innrømme at Iran støttet Hizbollah og Hamas med våpen, det ville ført til utvisning, men han turde å flagge politisk støtte til tross for innblandingen i Mykonos-attentatene.

Mousavian er i dag professor ved det prestisjetunge Princeton-universitetet. Han har nå fått en sak reist mot seg i utdanningskomiteen i Representantenes hus. Den som slapp ham inn i varmen i USA var Obama.

Mousavian slapp så langt inn at amerikanske militære og sikkerhetsfolk reagerte.

Mousavian, som er spesialist på sikkerhets- og atompolitikk i Midtøsten ved Princeton University, ble ifølge Washington Free Beacon invitert av Obama-administrasjonen minst tre ganger til Det hvite hus, og han ble invitert til å tale på et viktig militært arrangement i regi av U.S. STRATCOM i august 2023 under Biden-administrasjonen.

I brevet fra kongressen, som Fox News Digital først fikk tak i, heter det at Mousavians opptreden på STRATCOM-symposiet «bekymret medlemmer av komiteene for væpnede tjenester i både Representantenes hus og Senatet. I tillegg er det aspekter ved denne saken som bekymrer oss som medlemmer av House Committee on Education and the Workforce.»

Mousavian kom også i søkelyset i 1992 fordi han signaliserte at han støttet Khomeinis fatwa mot Salman Rushdie.

I en Reuters-rapport fra 5. november 1992, med tittelen «German Opposition Wants Iranian Envoy Expelled», het det at «… Hossein Mousavian ble innkalt til det tyske utenriksdepartementet etter å ha uttalt i et radiointervju at Bonn ikke ville handle i strid med sine handelsinteresser med Iran for å støtte Rushdies anmodning om å få opphevet dødsdekretet.»

Reuters-rapporten fortsatte: «Sosialdemokraten Freimut Duve sa til parlamentet i en spesialdebatt om det som har blitt kjent som ‘Rushdie-affæren’ at Mousavian burde forlate Tyskland fordi han ikke respekterte landets lover.»

I radiointervjuet etter Rushdies opptreden forsvarte Mousavian den historiske islamske praksisen med dødsstraff for blasfemi.

I intervjuet med taz fra 1997 blåser han av Mykonos-dommen som fant Hizbollah-agenter skyldige. Men andre iranske etterretningsagenter som hoppet av, utpeker Mousavian til en nøkkelfigur i drapene på iranske opposisjonelle over hele Europa.

Ifølge en artikkel i Berlin-avisen Der Tagesspiegel fra 1997 sa Abolghasem Mesbahi, en tidligere høytstående iransk etterretningstjenestemann, til en domstol i Berlin under Mykonos-rettssaken: «Mousavian deltok i de fleste av [det iranske regimets] forbrytelser som fant sted i Europa.»

Men Mousavian er ikke den eneste tidligere iranske ambassadøren som har fått læresete ved et amerikansk universitet.

Mohammad Jafar Mahallati var FN-ambassadør fra 1987-1989. Det forhindret ikke at han fikk lærestilling ved Oberlin College in Ohio der han underviste til november 2023.

 

Mahallati var Irans tidligere FN-ambassadør fra 1987 til 1989. Oberlin College avsatte Mahallati i november 2023 etter en rekke skandaler, deriblant Mahallatis pro-Hamas-lære og oppfordringer til å ødelegge den jødiske staten. Ifølge Amnesty International dekket Mahallati over det iranske regimets massemord på 5000 iranske dissidenter i 1988.

Det underlige er at det er mulig å være ambassadør for USAs dødsfiende Iran, som holdt amerikanske diplomater som gisler i 444 dager, være innblandet i likvideringer av regimets motstandere og likevel finne en vei inn til et amerikansk universitet og ikke legge skjul på hvor de står.

Svaret på det er USA under Obama. En tredje diplomat, Robert Malley, ble i fjor suspendert fra State Department og fratatt sin sikkerhetsklarering av årsaker som enda ikke er klare. Han ledet en hel operasjon med å plassere iranere i viktige posisjoner i administrasjonen.

Det fremsto som uforståelig, men er litt mindre uforståelig når man leser om karrieren til Moousavian og Mahallatis.

 

https://www.foxnews.com/world/iranian-academic-princeton-university-accused-publicly-supporting-hamas-hezbollah-terror-groups

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.