Sveriges forsvarssjef Micael Bydén under tirsdagens pressekonferanse. Skjermdump: SVT.

Det svenske forsvarets øverst­kommanderende, general Micael Bydén, ønsker ingen restriksjoner på svensk NATO-medlemskap. Det muliggjør permanent tilstede­værelse av inter­nasjonale enheter bevæpnet med atomvåpen i Sverige.

Før avgjørelsen om Sveriges NATO-søknad ble sannsynligheten for atomvåpen på svensk jord tonet ned. Det ble da presentert som en selvfølge at Sverige ville be om og få unntak, og at ingen atomvåpen dermed ville bli tillatt innenfor landets grenser.

Men forsvarssjef Bydén ønsker ikke noe slikt unntak. Under en pressekonferanse tirsdag understreket Bydén i stedet at det ikke er mulig å utelukke «en mer alvorlig utvikling» etter et svensk inntreden i NATO, og at Sverige derfor ikke bør hindre NATO i å utplassere sine atomvåpen på svensk territorium.

– Vi lägger inga begränsningar i vårt militärstrategiska råd. Vi vill inte ha några låsningar inledningsvis, sa Micael Bydén.

Ordlyden, at Forsvaret og øverstkommanderende ikke utelukker noe fra russisk side, antas å innebære at et angrep med atomvåpen ikke er utelukket. Det er dette som får Bydén til å fraråde regjeringen å be om unntak under NATO-forhandlingene som starter dersom alle medlemsland godkjenner Sveriges medlemssøknad. Godkjenning fra Tyrkia og Ungarn mangler foreløpig.

Med svensk NATO-medlemskap blir landet en del av NATOs avskrekking, som atomvåpen er en del av. Forsvarssjefen fraråder derfor regjeringen å motsette seg nærværet av atomvåpen i Sverige, da dette vil skape «hindringer og friksjoner».

– Här måste det vara en öppen dialog med vad som krävs. Att kunna nyttja svenskt och finskt territorium i en operativ Natoplanering är helt naturligt och nödvändigt om planen ska vara relevant, sa Micael Bydén.

Samtidig var Bydén tydelig på at risikoen for at Sverige blir utsatt for et militært angrep har økt.

– Det är ett mycket allvarligt säkerhetspolitiskt läge och också ett allvarligt säkerhetsläge. En osäker omvärldsutveckling som vi har att hantera. Vi kan inte heller utesluta allvarligare händelseutvecklingar. Vi befinner oss i en konflikt mellan Ryssland och det kollektiva Väst. I den här konflikten är Sverige en aktör, inte minst i ryska ögon. Det här måste vi ta in, och vi måste ta konsekvenserna av det när vi investerar försvarsförmåga.

De militærstrategiske rådene angående de kommende NATO-forhandlingene som forsvarssjefen gir til regjeringen, er oppsummert i følgende fire punkter:

  •  Sverige gir avkall på nasjonale reservasjoner.
  •  Sverige tilbyr kapasiteter for hendelsesberedskap i luften, til alliansens stående marinestyrker og den forsterkede tilstedeværelsen langs NATOs østgrense.
  • Sverige deltar i NATOs hurtigreaksjonsenhet.
  • Sverige er etablert som et mulig baseområde for permanent tilstedeværelse av allierte lands land-, sjø- og luftstridsstyrker. Det skal være forhåndslagring av materiell med mulighet for å motta forsterkninger fra andre NATO-land.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.