Danmarks statsminister Mette Frederiksen sammenlignes av den franske avisen Le Figaro, med sin ungarske kollega Viktor Orbán. Årsaken er den strenge migrasjonspolitikken hun fører:

– De danske sosialdemokrater er foraktet av den europeiske venstrefløy. De har i flere år ført en politikk så resolutt rettet mot å redusere innvandringen, at statsministeren deres, Mette Frederiksen, i stigende grad blir sammenlignet med sin ungarske kollega Viktor Orbán.

Le Figaro skriver at det for Danmark er et spørsmål om overlevelse. De har en meget generøs velferdsstat og frykter at den trues av åpne grenser:

– Sosialdemokratene har til hensikt å knytte utbetaling av sosialhjelp til 37 timers arbeid pr. uke. De ønsker å innføre en ny arbeidslogikk som medfører at folk har plikt til å bidra

Mette Frederiksen mener de har gjort migrantene en bjørnetjeneste ved ikke å pålegge dem ansvar:

– Finner de ikke en jobb skal de allikevel jobbe for sin egen skyld. I altfor mange år har vi gjort et stort antall mennesker en bjørnetjeneste ved ikke å pålegge dem ansvar.

Mellom 1. januar og 31. juli var antall asylsøknader fattige 851 og målet er å redusere dem til null. Fremover vil asylsøknadene bli behandlet i tredjeland utenfor Europa. Danmark har kontakt med Egypt, Tunisia og Rwanda om disse spørsmålene. Le Figaro mener danskenes migrasjonspolitikk kan bli modell for flere europeiske land:

– EU ser ut til å nærme seg Danmarks flyktningepolitikk. Avtalen med Erdogan om å holde portene til Europa stengt, er et eksempel på det. Likeledes at Italia har innledet forhandlinger med Tunisia om lignende foranstaltninger.

Bianka Speidl ved den ungarske tenketanken Századvég, mener Danmark står i en unik posisjon i Europa:

– Danmark inntar en unikt frittalende vesteuropeisk posisjon til integrering og religiøs praksis. Danskene mener at massemigrasjon hindrer integrasjon ettersom tilegnelse av kultur er en overordnet, tidkrevende og kostbar prosess. Kulturell integrasjon er fremfor alt en vilje til å leve i henhold til demokratiske verdier, å akseptere likestilling mellom menn og kvinner og rettsstatens forrang. Det innebærer erkjennelse av at religion ikke er hevet over loven og ikke kan brukes som et instrument til å endre samfunnet.

I september ifjor erkjente Danmarks daværende integrasjonsminister Tesfaye som selv har etiopiske røtter, at det var feil å kritisere Ungarns statsminister Viktor Orbán for å bygge grensegjerder i 2015. 

– Murer er en del av løsningen i kampen mot strømmen av flyktninger med kurs mot Europa. Idag kan vi jo se at flere europeiske land bygger fysiske barrierer.

Den ungarske justisminister Judit Varga tok Tesfayes ord til sitt hjerte:

– Denne uttalelsen og vår motstandskraft de siste seks årene, viser at Ungarn er en modell for hva andre ønsker og håper på, men som for oss er en realitet.

 

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp Asle Tojes siste bok her! 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.