Sverige er ikke lenger det trygge sosialdemokratiske fyrtårnet mange nordmenn vokste opp med som forbilde. I dette intervjuet møter vi Nima Rostami, iranskfødt jurist og menneskerettighetsforkjemper, som advarer kraftig om kursen vårt naboland har valgt. Som flyktning fra det totalitære Iran kjenner han igjen faresignalene, og de røde flaggene er mange.

Rostami er en sjelden stemme i dagens Sverige, en stemme som tør å utfordre samfunnets grunnleggende premisser med klar tale, skarpe analyser og et ufravikelig krav om ansvarlighet. Fra sin advokatpraksis i Stockholm, spesialisert på migrasjonsrett, familierett og strafferett, kombinerer han juridisk ekspertise med et sterkt samfunnsengasjement.

Rostami setter ord på det mange kjenner på, men få tør si høyt: Sveriges åpne migrasjonspolitikk har hatt alvorlige konsekvenser for rettssikkerhet, sosial samhørighet og nasjonal identitet. Han peker på hvordan islam først og fremst fungerer som en ideologisk kraft, ikke religion, og hvordan den søker innflytelse i det svenske samfunnet. Fremveksten av sharia-parti, rekruttering av gjengkriminelle til iranske etterretningstjenester og en offentlighet der kritiske ytringer om islam rammes av hatlover, vitner ikke om integreringsproblemer, men om en dyptgående, langvarig politisk krise.

Videre går Rostami inn på henrettelsen av Salwan Momika og hvorfor han tror Iran står bak drapet.

Rostami peker også på parallellene til hjemlandet Iran, som er slående. Samtidig løfter han frem Sverigedemokraterna som den eneste politiske kraften som tør å sette navn på problemene, men som fortsatt møter kraftig motstand i et politisk landskap preget av fornektelse og berøringsangst.

Er Sverige allerede islamistert? Eller finnes det en vei tilbake?

Velkommen til en ny episode av Documentert.

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp e-boken her.

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.