Tidligere har rabbiner Moshe Sebbag ved Synagogue de la Victoire i Paris, slått an en forsiktig optimistisk tone med håp om at fransk jødedom vil overleve til tross for et samfunn i endring og voksende antisemittisme, men i en fersk samtale med Jerusalem Post er tonen endret:

– Det er tydelig at det ikke finnes noen fremtid for jøder i Frankrike. Jeg oppfordrer alle unge til å dra til Israel eller et annet, tryggere land.

Fransk historie er vår historie

Jødiske immigranter kom til Frankrike efter annen verdenskrig, innlosjerte familiene sine i ettromsleiligheter og tilegnet seg fransk kultur. De lærte seg språket, «samfunnsånden» og det franske kjøkken. 

– Hvert land har sin historie. Den er en del av dets identitet. I det øyeblikk du føler deg som en del av et lands historie er det ikke lenger et annet lands historie, da er det ditt lands historie. Efter generasjoner føler franske jøder seg veldig franske. Innvandrere fra andre land er kommet hit for å søke seg et bedre liv, men ikke alle integrerer seg like godt som jødene, sier Sebbag. 

Pensjonsalderen måtte heves

Frankrike er et sekulært samfunn der for eksempel religiøse symboler ikke bæres i visse offentlige sammenhenger. Mange muslimer har nektet å innordne seg de sekulære aspekter ved det franske samfunn. 

De problemer masseinnvandring og mislykket integrering har skapt har møtt ulik reaksjon fra ulike deler av det franske samfunn. 

Ifølge Sebbag hersker det på den ene siden en frykt for å tape fransk kultur og et ønske om å strupe innvandringen, mens den andre siden ønsker å hjelpe innvandrerne med ublu sosiale ydelser og sette dem i en særstilling som «sårbare ofre». For å få til det siste må den franske befolkning beskattes hardere og jobbe lenger. 

Har rettferdiggjort 7. oktober

Marine Le Pen fokuserer på å beskytte fransk identitet og kultur. Høyresiden støtter Israels rett til å forsvare seg selv mens venstresiden i stor grad har rettferdiggjort 7. oktober-massakren.

Venstresiden har lagt til rette for og omfavnet pro-palestinske, jødefiendtlige protester og aktivisme, noe som har falt sammen med og bygget opp under en dramatisk økning i antisemittismen. 

– Mange askenasiske jødiske familier som har vært her siden før annen verdenskrig, kunne ikke tenke seg å stemme på Rassemblement National på grunn av grunnleggeren Jean-Marie Le Pens antatte antisemittisme, men i nyere tid er det venstresiden som har stått for antisemittismen.

Vet ikke hvem som hater dem mest

Jødiske organisasjoner oppfordrer franske jøder til å stemme på sentrumspartiet som har støttet Israel. Problemet er at også under deres ledere har antisemittismen bare økt. 

– Jødene blir stående i midten fordi de ikke aner hvem som hater dem mest, sier Sebbag.

Europa tømmes for jøder: – Ekkoet av tidligere tiders hat gjenlyder i Europa


Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.