Et minnesmerke i Paris som hedrer personer som utmerket seg ved å hjelpe til med å redde franske jøder under nazistenes okkupasjon av landet under annen verdenskrig, ble tirsdag påmalt blodrøde hender. Paris’ ordfører betegnet hærverket som «ufattelig».

De rettferdiges mur 

Antisemittiske handlinger har siste år økt kraftig i Frankrike, landet som både har den største jødiske og muslimske befolkningen i Vest-Europa.

Ifølge Paris’ ordfører Anne Hidalgo ble minnesmerket «De rettferdiges mur» vandalisert natt til tirsdag:

– Intet rettferdiggjør å skitne til minnet om ofrene for Shoah og de som reddet jøder med fare for sine liv.

Risikerte livet for jødiske medborgere

Muren bærer navnene på mer enn 3900 personer som risikerte livet for å redde franske jøder.

Tidspunktet for hærverket var ikke tilfeldig. Rundt 3700 jøder fra Paris-regionen ble 14. mai 1941 arrestert og internert i leirene Pithiviers og Beaune-la-Rolande. De ble deportert direkte til Auschwitz-Birkenau juni–juli 1942. 

Ariel Weil, borgermester i det sentrale Paris, la ut bilder av hærverket på sosiale medier. Bildene viste mer enn to dusin blodrøde hender malt på minnesmerkets steinverk og også på en vegg i Paris-området.

Symbol på å drepe jøder

Blodrøde hender ble venstresidens symbol på jødehat da den 20 år gamle palestineren Aziz Salha under Al-Aqsa-intifadaen 12. oktober 2000, i triumf viste frem sine blodige hender efter å ha lynsjet to jøder og lemlestet likene.

Vadim Norzhich og Yosef Avrahami ble drept efterat de ved en feiltagelse hadde kjørt bilen sin inn i Ramallah på Vestbredden.

 

 

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag!

 

Kjøp Jean Amérys bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.