Det er nesten et trekk i tiden at en må gå til kristenfundamentalistiske nisjeaviser og tidsskrifter for å finne noe som helst om jøders situasjon i Norge og Europa. Jødene er så å si blitt ikke-eksisterende som individer i europeisk 2_kommentarstreampresse. Få reagerer på at europeiske jøder uten videre får unngjelde for Ariel Sharons politikk; og for det ensidige negative bildet av Israels politikk som er skapt i Europa.
Dagen har snakket med et søskenpar på 20 og 22 år som har forlatt Frankrike og bosatt seg i Israel på grunn av fransk/arabisk jødehat. Situasjonen for jøder i Frankrike er gradvis blitt verre, sier de, på grunn av en proarabisk politisk linje og ensidig mediedekning av Midtøstenkonflikten. Hendelser settes ikke inn i noen sammeheng. De oppstykkede bildene (av israelske soldater) er kort og godt en moderne karikatur av Den Onde Jøden. Det kjenner vi jo godt igjen herfra vårt eget mediebilde. Israelere intervjues ikke i Israel med mindre de er talsmenn for regjeringen, eller blant regjeringens kritikere. Det israelske/jødiske mennesket kommer svært sjelden fram på samme måte som det palestinske mennsket.

Klimaet begynner å bli hardt når en tysk riksdagspolitiker kan holde en antisemittisk tale og gi jødene skylden for bolsjevismens ugjerninger, uten at noen reagerer (før journalister i et jødisk tidsskrift refererer innholdet av talen som var lagt ut på internett). Israels ambassadør i Berlin slår fast at jøder må tåle mer i dag enn på 80-tallet. Shimon Stein viser også til at reaksjonene mot antisemittisme ikke er så sterke lenger; partiet CDU har nøyd seg med en reprimande mot politikeren; han burde ha blitt sparket ut av partiet for angrepet på jødene som «rase». Noe av det ekleste ved Hohmanns tale, er at det ikke handler om ugjennomtenkte, spontane utsagn en gang, men setninger som er gjennomtenkte og formulert på papir for så å leses opp for en forsamling.

EU-undersøkelsen som viser at et flertall mener Israel er den aller største trusselen mot verdensfreden, dernest USA, forteller sitt om klimaet.
Hver eneste dag blir jøder slått i Frankrike, hevder søskenparet som har emigrert til Israel. De var redde for å miste livet, fordi de er jøder. De mener det er farligere for en jøde å være i Paris, enn i Israel, selv med faren for terrorangrep. -Hvis det er et terrorangrep her i landet, er det også slike handlinger i Paris. Det er som et speil på situasjonen i Midtøsten. Hvis det er intifada her, brenner de synagoger i Paris, sier David Berreby.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.