Sersjant Adi Odeyah Baruch meldte seg frivillig til reservetjeneste 11. oktober 2023. Hun ble satt til å beskytte Sderot, en by som ble brutalt terrorisert av Hamas under angrepet 7. oktober. Den ligger bare et par kilometer fra grensen til Gaza.

Eksploderte like ved

Den 12. oktober, en måned før hun skulle feiret sin 23-årsdag, ble hun drept av en rakett som eksploderte bare halvannen meter fra henne.

Efter begravelsen kom Nevo Yanai, Adis ungdomskjæreste, frem med en liten, hvit eske i hånden. I den lå det to ringer, på den ene var Adis navn inngravert, på den andre hans navn.

Nevo knelte på den ferske graven i byen Barkan i Samaria og fridde til Adi. Ringene hadde han kjøpt flere uker tidligere, han hadde bare ventet på det rette øyeblikk for å fri til sin ungdomskjæreste.

– Jeg trengte å høre meg selv fri til henne. Jeg så på graven, men inni meg var det henne jeg så. Jeg fortalte henne hvordan vårt liv skulle blitt og hvordan hun hadde vært den eneste for meg helt fra jeg var veldig ung.

Adi skrev dikt

Adi var en talentfull bryllupsfotograf – «jeg liker å dokumentere de lykkeligste øyeblikk i menneskers liv» – og hun skrev dikt. Da hennes mor åpnet Adis datamaskin fant hun blant andre et om det å dø ung. 

Vi har oversatt det via engelsk og er redd det ikke yder Adi poetisk rettferdighet, men budskapet skulle være ivaretatt:

Og hvis jeg noen gang dør
før min tid kommer,
vil jeg at du skal feire livet
og ikke sørge over min død.
Våkne hver morgen med et smil
– men i hjertet lengsel –
og ikke spille et sekund av livet.
Se verden for meg, nyt hvert øyeblikk for meg
og smil fra tid til annen til skyene – der jeg er.
Jeg beklager sorgen jeg har forårsaket,
men vit at jeg har det godt
– at jeg savner deg
og elsker deg inn i døden.

 

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.