Finlands tidligere statsminister Sanna Marin advarer om krig med Russland «i tiår framover». Dette melder den finske kringkasteren Yle via Dagsavisen.

Marin, som var finnenes statsminister i perioden 2019 til 2023, jobber nå blant annet for organisasjonen Tony Blair Institute for Global Change. Nylig gjestet hun sikkerhetskonferansen Impact’24 i polske Poznan.

«Vi er nødt til å sende Vladimir Putin et tydelig signal om at uansett hva, så kommer Ukraina til å bli EU- og Nato-medlem», sa Marin der, ifølge Yle.

Hun mener at Vesten ikke kan la Ukraina tape og Putin vinne krigen. Da vil situasjonen forverres ytterligere, hevder Marin, og føre til ytterligere russisk aggresjon.

Vinner Russland, vil det føre til krig i tiår framover, spår hun. «Moldova og land på Balkan kan stå for tur hvis Russland vinner i Ukraina», hevder 38-åringen. «Hvis Russland ikke taper, sender det et signal til andre autoritære regimer».

Sverige gir 75 milliarder i militær bistand til Ukraina

Natos visegeneralsekretær Mircea Geoana gjentok nylig alliansens budskap om at Ukraina før eller senere vil bli innlemmet.

– «Det handler ikke om hvis, men når» er budskapet fra Nato. Jens Stoltenberg har jo selv uttrykt dette, og det er vedtatt av alliansen. Men så er det dette med «når», da, sa Nato-ekspert Karsten Friis ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) til Dagsavisen om Geoanas utspill.

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.