Justisministeren varslet at nå skulle det settes makt bak tvangsreturer. 17 etiopere skulle ut. 16 fikk bli og én kvinne ble sendt ut, men myndighetene i Etiopia nektet å ta henne inn. Dermed kom hun i retur. Nå er alle sluppet fri mot meldeplikt.

Etiopia sendte sogar en delegasjon til Norge for å sjekke om de 17 virkelig var etiopere.

I praksis er det umulig å returnere asylsøkere som ikke har gyldig opphold i Norge.

Norge ville tvangsreturnere 17 etiopiere – 16 av dem satt fri 📎

Politiet har ikke lykkes med å tvangsreturnere en gruppe etiopiske borgere. 16 av de 17 etiopierne som politiet har hatt internert i vår, er løslatt.

Bare én av de 17 etiopierne som Politiets utlendingsenhet har hatt internert på Trandum, som blir brukt når politiet skal tvangssende personer ut av landet, ble faktisk sendt til Etiopia. Det skriver Vårt Land.

Men da denne ene kvinnen ankom den etiopiske hovedstaden i april, ble hun nektet å slippe inn i landet. Hun måtte dermed returnere til Norge hvor hun ble satt fri fra politiinternatet.

Inkludert kvinnen som måtte returnere til Norge, er 16 av de 17 etiopierne nå løslatt fra Trandum med forbehold om at de har meldeplikt for politiet.

Samtlige mangler godkjente etiopiske pass og er løslatt mens man venter på svar fra etiopiske myndigheter.

Interneringen av etiopierne skjedde etter at justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) ga politiet i oppdrag å returnere flere som har fått endelig asylavslag til hjemlandene. I et svar til Stortingetopplyser Mehl at etiopiske myndigheter kom til Norge i vår og møtte gruppa som satt internert.

– Etiopiske myndigheter har selv ønsket å verifisere nasjonaliteten til personer som befinner seg i Norge uten lovlig opphold, og sendte en delegasjon til Norge for dette formålet, skriver hun.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.