Over lengre tid har etiopiere vært en av de største gruppene i Norge uten oppholdstillatelse. De er blitt kalt «ureturnerbare», fordi Etiopia ikke har villet ta dem imot.

Minst 21 etiopiere befinner seg nå på Trandum, etter at de har blitt hentet av politiet fra hele landet. Felles for dem alle er at de løy på sin asylsøknad ved å oppgi feil opprinnelsesland.

En delegasjon etiopiske tjenestemenn har vært på Trandum i den hensikt å avklare identiteten deres, og dersom disse opplysningene kan bekreftes i Etiopia, kan de returneres, skriver Klassekampen.

– Det er grunn til å tro at etiopiske myndigheter er blitt minnet om at de har en returavtale med Norge, sa Jon-Ole Martinsen, seniorrådgiver i Noas til Vårt Land torsdag i forrige uke.

Dette blir det selvsagt demonstrasjoner av, selv om man av erfaring vet at det vil ta noe tid før utsendelsene er et faktum.

«Barnets beste først» og «Etiopia er ikke trygt» var noen av slagordene demonstranter ropte på Eidsvoll plass utenfor Stortinget fredag. Initiativet kom fra etiopiske kvinner tilknyttet organisasjonen Mennesker i Limbo. Norges Kristne Råd og Norsk Folkehjelp var også blant arrangørene.

Dag-Inge Ulstein (KrF), Birgit Oline Kjerstad (SV) og Ismail A. Hussein (V) var blant appellantene.

– Så langt har det gått at vi er i ferd med å miste vår humanitet, sa Kjerstad.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.