Betelhem Tamre Bitew ble tvangsreturnert til Etiopia før helgen, men måtte gjøre vendereis etter femten timer.

Om ikke dette var nok, så slapp hun i går går løs fra Trandum. Flere etiopiere er nå løslatt, skriver Klassekampen.

Bitew har bodd i Norge i snart ni år uten oppholdstillatelse.

Fredag kveld ble hun eskortert av to politibetjenter på et rutefly til Addis Abeba. Der ble de møtt av grensekontrollører som ikke ville slippe henne inn i landet. Etter femten timers venting på flyplassen i den etiopiske hovedstaden måtte hun gjøre vendereis sammen med norsk politi, fordi dokumentene hun var utstyrt med, ikke var gyldige, skriver avisen.

Mange etiopiere i Norge skal sendes ut av landet

Norske myndigheter hadde altså ikke fått med seg at Etiopia krever reisedokumenter utstedt fra etiopiske myndigheter.

Etter flere runder med forskjellige avdelinger på flyplassen måtte de norske politibetjentene bite i det sure eplet og kjøpe returbillett til Bitew.

Bitews advokat André Møkkelgjerd, mener nå at hvis dette er praksis i Etiopia, så må alle etiopiere i Norge slippes ut av Trandum og få bli i Norge.

– Hvis det viser seg at det ikke er mulig å gjennomføre returer, så vil grunnlaget for internering bortfalle. Interneringen følger da ikke lenger et legitimt formål, sier Møkkelgjerd.

Jon Andreas Johansen, seksjonsleder i Felles enhet for juridisk, analyse, grensefag og etterretning i Politiets utlendingsenhet, sier at de ikke kan kommentere enkeltsaker av hensyn til taushetsplikten.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.