Rüdiger Schuch. Stillbilde: Evangelische Kirchen­gemeinde Hennef / YouTube

Den tyske maktelitens kampanje mot Alternative für Deutschland (AfD) før EU-valget, som tar sikte på å svekke partiet mest mulig innen juni, får nå også drahjelp fra kirkelig hold.

«Den som stemmer på AfD av over­bevisning, kan ikke arbeide i diakonien», sier Rüdiger Schuch, presidenten for den tyske evangeliske kirkens velferds­organisasjon Diakonie Deutschland.

Uttalelsen fra diakoni­lederen er gitt i et intervju med Funke Medien­gruppe som også er omtalt i Der Spiegel.

Ifølge Schuch «kan ikke disse menneskene lenger regne seg som en del av kirken, fordi AfDs menneske­fiendtlige verdens­bilde strider mot det kristne menneske­synet», skriver det tyske nyhets­magasinet.

Organisasjons­presidenten truer AfD-velgere i diakoniens rekker med arbeids­rettslige konsekvenser, «selv om vi må snakke sammen først».

Diakonie Deutschland er en av Tysklands største arbeids­givere med mer enn 627.000 heltids­ansatte. Schuch oppfordrer alle arbeids­givere til å følge deres eksempel.

«De bør også gjøre det klart at det er viktig at man ikke styrker demokratiets fiender med sin stemme.» Demokratiet er ikke en selvfølge. Schuch legger til: «Alle bedrifter i Tyskland bør derfor revurdere sin posisjon og spørre seg selv om de gjør nok for å opprett­holde et åpent samfunn.»

Yrkesforbudet fra Rüdiger Schuch har ikke gått upåaktet hen hos AfD. Beatrix von Storch, som representerer partiet i Forbunds­dagen, har politi­anmeldt diakoni­lederen, skriver Berliner Zeitung.

I en video hun har publisert på X, sier hun at det er «så tydelig» at Schuch har begått en straffbar handling at påtale­myndig­heten ikke har noe annet valg «enn å tiltale mannen».

Schuch høster også kritikk fra den pris­belønte journalisten og forfatteren Harald Marten­stein. Hva ville Jesus ha sagt om dette? spør han i en kronikk i Die Welt. Det kristne budskapet handler jo om neste­kjærlighet, minner han om.

Den kristne Gud er ikke nådeløs når det gjelder syndere. Det finnes en vei tilbake for alle. Det er ingenting som en angrende synder ikke kan få tilgivelse for til slutt. Hvorfor er det slik? Fordi denne Gud, ifølge den kristne læren, elsker mennesker, til tross for alle deres feil.

Jesus omga seg ofte og bevisst med nettopp dem som var foraktet av samfunnet på hans tid. Det var en del av hans program.

Jesus var derimot streng med selvgode mennesker, fortsetter han:

Han kunne også bli sint. For eksempel på folk som tjente penger på sin påståtte tro, kjøp­mennene i tempelet, eller på skinn­hellige godhets­forkjempere som så på seg selv som eliten og moralens voktere og så ned på andre – de ble kalt fariseere. Men Jesus var ikke politisk engasjert.

Etter å ha lest en stund i Bibelen er jeg sterkt i tvil om diakonien og den evangeliske kirken i Tyskland fortsatt er kristne organisasjoner, skriver Marten­stein, som konkluderer at behandlingen av AfD-tilhengere er «menneske­fiendtlig og dypt frastøtende».

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.