Tyske biskoper er bekymret for påstått høyreekstremisme og har eksplisitt posisjonert seg mot partiet Alternativ for Tyskland (Alternative für Deutschland, AfD). Dette melder den tyske internasjonale kringkastingsorganisasjonen Deutsche Welle (DW).

Dette er et uvanlig trekk, ettersom de vanligvis er uvillige til å kommentere spesifikke politiske partier.

Katolske biskoper som møtes i byen Augsburg denne uka fordømte på det sterkeste fremveksten av etnisk nasjonalisme og påstått høyreekstremisme i det tyske samfunnet.

«Høyreekstreme partier og de som florerer i utkanten av denne ideologien kan derfor ikke være et sted for politisk aktivitet for kristne og er heller ikke valgbare», sier biskopene i en uttalelse.

På dette punktet henviste biskopene eksplisitt til partiet Alternativ for Tyskland (AfD). De hevder at partiets tro er «uforenlig med det kristne bildet av Gud og menneskeheten».

Uttalelsen er høyst uvanlig fordi de katolske biskopene de siste 25 årene har vært motvillige til å gi konkrete offentlige vurderinger av politiske partier.

Lederen for bispekonferansen, biskop Georg Bätzing, forklarte at de mer enn 60 biskopene diskuterte lenge om å avgi en uttalelse, men var enige om at det var nødvendig. Han viste også til at erklæringen var enstemmig vedtatt.

De tar avstand fra at Alternativ for Tyskland nå er «dominert av en nasjonalistisk holdning».

Uttalelsen fordømmer spesifikt fiendtlighet mot flyktninger, migranter, muslimer og, hevdes det, «i økende grad» mot jøder.

Biskopene indikerte at de vil stille heltidsansatte i kirka og frivillige til ansvar. «I tillegg er sirkulasjonen av høyreekstreme slagord – som inkluderer rasisme og antisemittisme spesielt – uforenlig med heltids- eller frivillig tjeneste i Kirka.»

I begynnelsen av desember ga også den protestantiske kirka i Tyskland en uttalelse om AfD, der de erklærte at partiets holdning er «på ingen måte forenlig med prinsippene i den kristne tro».

Jødiske og muslimske samfunn har også utstedt advarsler mot partiet, noe som indikerer at det finnes en bred allianse mot AfD i Tyskland.

Alternativ for Tyskland har fått økende oppslutning blant tyskere som er bekymret for økt voldskriminalitet i kjølvannet av migrantbølgen.

Tyskland vil forfølge «enhver som forhåner staten»

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.