I en ny uttalelse fra den katolske bispekonferansen i Tyskland mener biskopene at kristne ikke kan stemme på partier som ligger på høyresiden i det politiske landskapet.

«Høyreekstreme partier og de som sprer seg i utkanten av denne ideologien kan ikke være et sted for politisk aktivitet for kristne og er heller ikke valgbare.», sa biskop Georg Bätzing, leder for bispekonferansen.

Ved to anledninger nevnte Bätzing begrepet «sjeler», hver gang i forbindelse med AfD. Først sa han: «Dette handler om en kamp for folks sjel.», deretter sa han om AfD sine metoder at «Det er slik de jobber og fanger sjeler», skriver Vårt Land.

I uttalelsen tar biskopene et kraftig oppgjør med høyreekstremisme som ideologi og de sier det nå «dominerer en etnisk-nasjonalistisk holdning, spesielt i partiet «Alternativ for Tyskland» (AfD)».

– Jeg tror at alle kristne og demokratisk-sinnede mennesker føler på et ansvar om at hvis man vil redde demokratiet, må vi gjøre det nå. Når et parti som bestrider at alle mennesker er like, får mellom 15 og 20 prosent oppslutning i Tyskland, da er det alvor. Sånn begynte NS, og de tok man ikke på alvor, sier Werner Jeanrond, som tidligere var teologiprofessor ved Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

Tyske biskoper advarer mot Alternativ for Tyskland

Protestene har vært mange og store etter at det i januar ble kjent at medlemmer av AfD i hemmelighet hadde diskutert hvordan man kunne få sendt ut migranter og u-assimilerte borgere.

Samtidig som demonstrasjonene har vært store, er det ikke til å komme utenom for AfDs motstandere at partiet har økt på meningsmålingene de siste månedene – og at de for tiden er Tysklands nest største parti. Og i år er det flere viktige politiske valg.

– Nå har vi Europavalget 9. juni, og så tre valg i høst i delstatene Brandesburg, Sachsen og Thuringen. I disse delstatene leder AfD for tiden, forklarer Jeanrond, som selv gikk i demonstrasjonstog i februar.

Mange har sammenliknet AfD med nazistpartiet som kom til makten på 1930-tallet. Også biskopene har dratt paralleller mellom dagens situasjon og begynnelsen av Adolf Hitlers vei til makten i 1933.

– Mange av de tyske biskopene på 1930-tallet var personlig imot Hitler, men de tenkte at om de var snille mot Hitler, så ville han være snill mot kirken. Det samme trodde mange protestantiske ledere, sier Jeanrond, som legger til:

– Det var riktignok to til tre katolske biskoper som gjorde aktiv motstand, ikke mot nazipartiet som helhet, men partiets syn på eutanasi-programmet mot handikappede mennesker. Men de tok ikke opp at NS var og handlet imot det kristendommen stod for, til tross for at de i det store og hele var velinformerte, avslutter Jeanrond.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Kjøp «Europas underlige død»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.