Foto: Tore Sætre, CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons.

Et stort paradoks med Amundsen-saken er at han etterforskes av politiet for hatkriminalitet, mens det mest massive hatet utvilsomt kommer fra dem som skjeller ham ut på hans egen Facebook-vegg.

Det er ikke så vanskelig å se at det massive, flokkaktige hatet fra dem som tror de er gode, er et langt mer ondartet – og potensielt farlig – sosialt problem enn alt Amundsen måtte ha sagt.

Både Henrik Ibsen og Tor Erling Staff forstod denne siden ved menneskenaturen, og som man ser er også personer uten dype slektsrøtter i Norge godt i stand til å utnevne folkefiender.

Bavan Dehghan-Shafei mener at Amundsen drømmer om å drepe barn:


Christoffer Solheim manifesterer skadefryd ved Listhaugs reaksjon, mens Cato Kristiansen håper det går Amundsen ille:

Nour Merheb sammenligner Amundsen med en gris:

Julia Anitra Jervsjø mener at Amundsen ønsker at barn skades:

Stian Blakstad trekker en linje fra Anders Behring Breivik til Amundsen, og etterlyser sladder om sistnevnte fra personer som kjenner ham fra tidligere i livet. Vigdis Elise Mork ønsker seg et slags indre eksil for Amundsen:

David Reuterdal tar til orde for vold mot Amundsen:

Maria Kassandra F. Barbantonis ser frem til såvel Israels som Amundsens kansellering:

Tom A. Haug holder seg til mer klassisk norsk utskjellig:

Shamshaw Rodwal dehumaniserer også:

Sahar Sediqi mener også å merke at Amundsen ønsker seg vold og blod:

Kurt André kunngjør planer om å forulempe Amundsen fysisk:

Dennis André Bek kaller ham også en gris:

Morten Henriksen ønsker seg Amundsen ut av Norge, formodentlig snarere enn islamister:

Årets Oslo-borger for 2015 Mohsan Raja er like sjarmerende som før:

Noen med falskt navn antyder på vulgært vis at Amundsen aldri burde ha vært unnfanget:

Halvor Loftsgarden tror også at Amundsen drømmer om å drepe palestinere, men antyder selv en drøm om å se Amundsen henrettet ved Akershus festning:

Muhammad Tunisi utmerker seg ved en rekke pro-palestinske, uunngåelig antisemittiske tegninger:

Kine Marie Nilsen ser frem til at Amundsen blir straffedømt og puttet i fengsel, og utmerker seg ellers ved å skjelle ut personer som støtter Amundsen, som «demoner».

Dette er bare et lite utvalg av mer enn 2000 kommentarer på Amundsens siste Facebook-post. Takket være straffesaken er den også blitt et historisk dokument.

Sylvi Listhaug forstod muligens ikke at det var dette digitale bygdedyret hun lokket frem idet hun valgte den harde linjen mot Amundsen. Men neste gang systemmediene regisserer en kampanje, kan det like gjerne bli henne flokken går etter.

En straffedom mot Amundsen ville formodentlig utløse litt av den samme henrykkelsen som offentlige henrettelser gjorde i gamle dager.

Forsøket på å kriminalisere hat i Norge ser ikke ut til å ha lyktes all verden. Resultatet er snarere at mer hat er fremkalt. Men det gode hatet er jo ikke straffbart.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.