Høyesterett har enstemmig annullert Colorados bannlysning av Trump fra valgseddelen, og dermed er en viktig hindring ryddet av veien. Kjennelsen kom ikke overraskende. Hvis det skulle vært opp til delstatene å avgjøre hvem som fikk stille til valg, ville det blitt kaos.

Det at kjennelsen var enstemmig, er en ekstra seier for Trump. Det er en tilbakevisning av Demokratenes fremstøt for å få fjernet ham fra valget, koste hva det koste vil.

Trump leder allerede med seks prosentpoeng på Biden i nasjonale galluper. Det at selv de liberale dommerne har avvist Demokratenes fremstøt, gjør seieren desto mer betydningsfull.

Høyesterett skal i neste omgang ta stilling til spørsmålet om hvorvidt Trump har immunitet for handlinger han foretok seg som president. Det blir neste hinder.

Dommernes kjennelse slår bena under 30 Demokratiske delstater som ville fjerne Trump fra valgseddelen med henvisning paragraf 3 i det 14. grunnlovstillegget. Det tok sikte på å kunne hindre folk som sloss for Sørstatene i borgerkrigen fra å kunne bekle offentlige verv.

Men høyesterett sier at dette kun gjelder på delstatsnivå, ikke på føderalt nivå. Der gjelder ikke paragraf 3. Det er et stort nederlag for Demokratene og spiller over på spesialetterforsker Jack Smiths forsøk på å få Trump dømt for 6. januar.

«We conclude that States may disqualify persons holding or attempting to hold state office. But States have no power under the Constitution to enforce Section 3 with respect to federal offices, especially the Presidency,» the Court wrote.

«Vi konkluderer med at stater kan diskvalifisere personer som innehar eller forsøker å inneha statlige verv. Men stater har ingen makt under grunnloven til å håndheve § 3 med hensyn til føderale embeter, spesielt presidentskapet», skrev domstolen.

Hvis man lot det 14. grunnlovstillegget paragraf 3 være opp til hver delstat å tolke, ville det være det samme som å gripe inn i valget på en destruktiv måte. Det ville være det samme som å annullere stemmene til millioner av amerikanere, skriver høyesterett.

«The ‘patchwork’ that would likely result from state enforcement would ‘sever the direct link that the Framers found so critical between the National Government and the people of the United States’ as a whole,» the opinion says.

«The disruption would be all the more acute — and could nullify the votes of millions and change the election result — if Section 3 enforcement were attempted after the Nation has voted,» it says.

«Patchworket» som sannsynligvis vil bli resultatet av statlig håndhevelse, vil «kutte den direkte forbindelsen som Framers fant så kritisk mellom den nasjonale regjeringen og folket i USA som helhet», heter det i uttalelsen.

«Forstyrrelsen ville være desto mer akutt – og kunne annullere stemmene til millioner og endre valgresultatet – hvis paragraf 3 ble forsøkt håndhevet etter at nasjonen har stemt», heter det.

 

https://www.foxnews.com/politics/supreme-court-rules-unanimously-for-trump-in-colorado-ballot-disqualification-dispute

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.