Aktivister gjør hva som helst for å stanse Trump: Rettssaker i fleng, men også fremstøt for å få ham fjernet fra valgseddelen i ulike delstater. Det holder med gjennomslag i en enkelt delstat for å slå spillet over ende for Trump. Derfor er det viktig at tre ulike dommere i tre forskjellige delstater – Colorado, Minnesota og Michigan har kommet frem til at Trump ikke kan utestenges.

Det er en viktig seier for Trump, men NTB har ikke funnet storyen verdig for omtale til tross for en fyldig sak på AP.

Fredag bestemte distriktsdommer Sarah B. Wallace at seksjon 3 i det 14. grunnlovstillegget som gjelder utestengning av opprørere, ikke kan gjelde Trump. Hun mente han fortjente betegnelsen opprører, men var i tvil om loven kunne strekkes til å omfatte en president. Wallace er langt ute på venstresiden så det er oppløftende for Trump. Det finnes altså grenser som selv progressive dommere kvier seg for å krysse.

Det samme har skjedd i to andre delstater.

Seksjon 3 stammer fra tiden etter borgerkrigen hvor bestemmelsen skulle hindre folk fra sørstatskonføderasjonen å stille til valg. Men den gjelder bare kongressmedlemmer.

The decision by District Judge Sarah B. Wallace is the third ruling in a little over a week against lawsuits seeking to knock Trump off the ballot by citing Section 3 of the amendment. The Minnesota Supreme Court last week said Trump could remain on the primary ballot because political parties have sole choice over who appears, while a Michigan judge ruled that Congress is the proper forum for deciding whether Section 3 applies to Trump.

Saken var brakt for retten av en venstreorientert gruppe på vegne av Republikanere og uavhengige velgere. De kalles Never-Trumpers og er villig til å bruke ethvert våpen for å stanse Trump.

Dommerne kan ikke unngå å legge merke til at alle rettssakene har økt Trumps popularitet. Ingen vet hva som ville skje hvis en dommer skulle fjerne Trump fra valgseddelen.

 

https://apnews.com/article/trump-insurrection-amendment-2024-ballot-colorado-5b6e40f069abc1b8604ec37c46621055

 

 

 

 

Kjøp billetter til lesermøtet her!

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.