En t-banetog på vei til Vestli, som er endestasjon på Grorudbanen i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB.

En 21 år gammel mann som sent om kvelden den 7. juni 2023 trakk kniv på T-banen i Oslo og skapte panikk blant passasjerene, er nå tiltalt blant annet for hensynsløs adferd i en sak som kommer opp for Oslo tingrett den 13. juni 2024.

I tiltalbeslutningen fra politimesteren i Oslo heter det:

Onsdag 7. juni 2023 ca. kl. 23.35 på t-banelinje 5 mellom Ammerud og Grorud t-banestasjon i Oslo, opptrådte han skremmende og hensynsløst i det han trakk frem en kjøkkenkniv med knivblad på ca. 17 cm og skrek til passasjer […] «er du politi, er du politi» eller liknende. Hans adferd fremkalte panikk hos flere passasjererer i t-banevognen, hvoretter […] trakk i nødbremsen slik at t-banen stanset og dørene åpnet seg. Passasjerene […], […], […], […] og […] hoppet ut av t-banevognen fra en høyde på ca 1 meter og løp langs strømbelagte t-banespor for å komme seg unna. Det oppstod en livsfarlig trafikksituasjon med fare for strømgjenomgang og/eller påkjørsel av personer som befant seg i t-banesporet.

Det alvorligste av i alt fem tiltalepunkter, hvorav tre gjelder den aktuelle junikvelden, gjelder brudd på Straffelovens § 266 og hensynsløs adferd, som har en strafferamme på to år. 21-åringen er også tiltalt for ulovlig knivbesittelse og for «i selvforskyldt rus å ha forulempet eller voldt fare for andre» under tildragelsen på T-banen.

Andre lovbrudd som kommer opp for retten, gjelder narkotikabesittelse og manglende overholdelse av en bortvisning fra Oslo sentrum.

Det kan bli reist erstatningskrav på vegne av passasjerene når saken kommer opp, skriver Avisa Oslo.

NTB-meldingen om tiltalen nevner ikke at tiltaltes adferd utløste en livsfarlig situasjon.

Den tiltalte 21-åringen har et navn som er vanlig i Tyrkia.

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.