Debatten tok for seg Googles nye gigasenter i Grenland. Plutselig dukket Kent Andersen opp og fikk sagt noen sannheter. Kent sa noe som ikke passer inn i forestillingen om det grønne skiftet som friksjonsløst. Det er et mantra politikerne luller seg inn i. Den harde realitet er at vindkraft ikke kan levere stabil strøm. Det trengs en backup.

Men det har ikke politikerne i Skien kalkulert med. De er begeistret for at en gigant som Google vil til deres distrikt.

Varardføreren fra FrP, Jørn Inge Næss, likestilte Yara og Google. Begge hadde like stort behov for strøm, og skulle få det.

Her var det Kent trådte til og gjorde oppmerksom på at all strøm basert på vindkraft krever backup. Av den enkle grunn at det ikke blåser hele tiden. Men det liker ikke tilhengerne av det grønne skiftet å snakke om. Det ødelegger inntrykket av hvor fint det skal bli.

Google har kjøpt all strøm fra Tellenes vindpark, bygget av BlackRock, og vil få fossekraft hvis det kniper. Om to år vil kraftoverskuddet være brukt opp. Det vil bli mangel på strøm. Er det da tilrådelig å invitere inn en aktør som krever 5 % av Norges kraftforbruk?

Men når det gjelder Google, virker det som alle motforestillinger er skrudd av. Verst var digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung. Hun hadde ikke peiling. Hun visste ikke hvor stort kraftoverskuddet er. Hun hadde lært en lekse: Det er bedre at kraften går til Google enn å utvinne kryptovaluta.

Den positive innstillingen til Google skyldes at man setter likhetstegn mellom Big Tech og digitalisering. Så naiv er det ikke lov å være.

Google er en transnasjonal aktør som samarbeider tett med amerikansk overvåking. Alt vi gjør, blir logget på Googles maskiner. Vi hører aldri politikere være opptatt av personvern.

Det er spunnet et globalt nett som er forutsetningen for 4. generasjons hybridkrig. Jeg er ikke sikker på at Tung vet hva dét er:

– Vi trenger datasentrene. Regjeringen vil styrke den nasjonale datalagringsevnen. Det handler om mer enn feriebilder og kattebilder, sier digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap) på en pressekonferanse, ifølge NRK.

Det hersker en forestilling om at data og digitalisering er «snill og myk teknologi». At det er snakk om en forflytning av makt som overflødiggjør demokratiene, er ikke på horisonten.

Men hvor skulle Tung og Næss hente kritisk informasjon om Google fra? Mediene dekker ikke utviklingen i USA. De vil ikke at vi skal vite at vi har vært vitne til en historisk maktkonsentrasjon, og at denne er utenfor demokratisk kontroll.

Hvor mye har kommunalpolitikere i Skien å sette imot hvis Google ber om noe?

 

se Debatten her:

https://tv.nrk.no/serie/debatten/202402/NNFA51022224/avspiller

 

Google skal bygge enorm strømsluker i Skien

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.