Denne lørdagen var en nervøs begivenhet for oss som liker engelsk fotball. Både Liverpool, Arsenal og Manchester City skulle spille, i den rekkefølgen.

Det startet med Liverpool, som vel de fleste har forstått er min klubb (siden 1973). Jeg våknet klokken 5:36 i dag, meget uvanlig for et B-menneske på en lørdag. Det var ALT for lenge til kamp!

Det var godt å se unggutten Bradley tilbake, som har hatt en forståelig pause ettersom hans far nylig døde. Han får en god sjanse etter bare 10 minutter, etter en flott prestasjon.

Brentford hadde allerede vært frempå, men rotet bort en god mulighet. De får også en meget god sjanse etter 14 minutter, men Toney skyter utenfor fra kort hold. Han har jo aldri scoret mot Liverpool, og slik var det fortsatt.

Jota leverer et brukbart skudd etter 20 minutter, en fin halv volley fra rundt 20 meter, men keeperen vipper ballen over.

Etter en halvtime er konklusjonen at Liverpool har ballen mest, men de har absolutt ikke kontroll på kampen. Brentford har faktisk skapt flest sjanser, og skal man vinne Premier League så holder ikke dette mål. Forsvarsspillet (som inkluderer hele laget) er ufokusert. Angrepsspillet preges av unøyaktighet.

Så scorer Liverpool! Et klarering fra egen 16-meter går høyt opp i luften, og kommer ned i retning Jota. Merkelig nok er Nunez også der oppe (hvordan rakk han det?) og en helt nydelig heading av Jota sørger for at Nunez er helt alene med keeper. Dette ender sjelden i scoring, kanskje fem prosent av gangene. Men Nunez leverer en elegant lobb, keeper er sjanseløs, og Liverpool leder. Kontring i verdensklasse! Det flotte målet kan ses i denne rapporten fra VG, for dere som er i Norge eller har VPN.

Jota blir skadet og må gå ut etter nesten 40 minutter, og det er selvsagt trist.

Også Curtis Jones gikk ut med skade tidligere i kampen. Skadelisten til Liverpool begynner å ligne på en krise:  Trent Alexander-Arnold, Dominik Szoboszlai, Alisson Becker og Thiago får nå trolig selskap av to til. Særlig Jota vil bli savnet.

Men trøsten er at han blir erstattet av en lenge savnet Mohamed Salah, som har vært borte på grunn av Africa Cup og skade.

Etter et par minutter får han en meget god mulighet, men klarer ikke helt å stokke beina.

Salah får nok en stor sjanse fem minutter ut i andre omgang, men en dårlig touch og total bom på avslutningen hjelper ikke. Han trenger tydeligvis litt tid på å komme  tilbake i toppform.

Det gjør ingenting, siden MacAllister øker til 2-0 etter 54 minutter, en fin pasning fra Salah og en meget god prestasjon fra argentineren, som jeg har gitt mye kritikk i år. Fortsatt mener jeg at han kun har beveget seg fra elendig til middelmådig, selv om kommentatorene til Viaplay hyller ham omtrent hver kamp, uforståelig nok.

Etter 67 minutter viser Salah at han ikke trengte så lang tid på å komme tilbake som jeg trodde for et kvarter siden. Selv om han også her viser tegn til litt dårlig ballkontroll, så er resten perfekt. 3-0 til Liverpool, og Salah står med ett mål og én målgivende etter en halvtimes tid på banen.

Toney reduserer for Brentford etter 74 minutter, det er vel fortjent. Jeg må motvillig gratulere ham med sin aller første scoring mot Liverpool.

Men etter 85 minutter klarer til og med Gakpo å levere en god prestasjon, og Liverpool leder 4-1 etter en nokså middelmådig kamp, med enkelte gode prestasjoner. Kampen er avgjort.

Brentford skaper en ny stor sjanse i overtiden, som Liverpools keeper Kelleher redder mesterlig. Brentford fortjener skryt. De skapte nok sjanser til å ta poeng mot et nokså middelmådig Liverpool, men mot topplagene man score på sjansene. Dette er en god beskrivelse av sesongen til Brentford: De har prestert bra på banen, men poengene har uteblitt. Manglende effektivitet foran mål er en av grunnen til dette.

Nå gjenstår det bare å lide seg gjennom at Arsenal og Manchester City tar tre poeng hver i de to neste kampene i dag. Liverpool har gjort jobben sin, og vil uansett beholde ledelsen i Premier League. Men å lede med to poeng mot et Man City som har en kamp til gode holder bare ikke.

De som støtter Liverpool får håpe på noen mirakler, og også Arsenal har vært svært gode den siste tiden. Men fortsatt mener jeg at City mest sannsynlig vinner tilslutt. Chelsea klarer neppe å gjøre noe med dette i dagens bortekamp mot City.

Men City har både Arsenal hjemme og Liverpool borte i programmet, så de må levere. Og med de prestasjonene Arsenal har vist den siste tiden kan de ikke utelukkes, selv om de ligger noen poeng bak uansett om de vinner i dag.

For nøytrale tilskuere kan man glede seg over dramatikken som forhåpentligvis vil vare helt til mai.

Jeg vil komme med en kort og trolig litt gretten rapport etter at både Arsenal og City har vunnet sine kamper senere i dag.

Kjøp Paul Grøtvedts bok! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.