Liverpool var helt overlegne mot Newcastle, men allikevel ble kampen på Anfield unødvendig spennende. Det endte dog med en fortjent hjemmeseier i en forrykende fotballkamp.

Faktisk satt Liverpool en ny verdensrekord. De skapte utallige sjanser, noe som statistikken viste: Expected goals var 7,53 til Lpool og kun 0,7 til Newcastle.

Men med Nunez på banen er målsjanser oppskrytt. Mannen er totalt vaksinert mot å score, det er nesten ikke til å tro. Man frykter at dette, som har pågått i over halvannet år, er å ferd med å påføre Nunez varige mentale skader.

Nils Johan Semb sa etter kampen at Liverpool kunne ha scoret 6-7 mål før pause. Men Salah misset straffe, Nunez bommet og ingenting gikk Liverpools vei.

En fantastisk Salah kom tilbake og ga Liverpool ledelsen etter 49 minutter. Fantastisk fotball av Liverpool, med mange helter involvert: Endo, Szoboszlai og Diaz var involvert før Nunez sentrer til Salah på åpent mål.

Nils-Johan Semb var i form i dag, og sa etter kampen at det blir langt flere mål hvis Nunez sentrer til Salah enn motsatt!

Men i 54. minutt utligner Newcastle på sin kanskje første sjanse. Svensken Isak scorer igjen, noe som han etter kampen sa var gledelig, men det hadde vært bedre hvis målene hans førte til poeng for Newcastle. Newcastle imponerte stort tidligere i sesongen, men er nå i en tilnærmet krise.

Nunez fortsetter å skape store sjanser, men det virker nesten useriøst at han ikke scorer, for å sitere VGLive. Det blir tragikomisk egentlig.

Etter rundt 70 minutter viser statistikken at Liverpool har hatt 28 forsøk mot Newcastles tre. 27 forsøk av Nunez, sier en av mine naboer tørt.

Kommentator Helland sa det på en morsom måte etter kampen, parafrasert: Liverpool så ut som et lag av pyromaner, som kun brente sjanser.

En juledigresjon:

Siden jeg oppholder meg i Stavanger i jul og nyttår, fikk jeg gleden av å se kampen med the usual suspects, med andre ord mine naboer. Det var en del ondsinnet humor, selvsagt, siden en av oss faktisk heier på Man Utd.

Vi snakket om julegaver. Det ble blant annet nevnt at en av oss (vil ikke si hvem) i fjor kjøpte støvsuger i julegave til kona! Ikke et sjakktrekk, akkurat.

Selv hevdet denne unevnelige personen at han hadde fullført oppdraget med årets julegave, som var gummihansker som kan brukes når man tar oppvasken. Faktasjekken er usikker, omtrent på nivå med Faktisk.no.

Til tross for min digresjon fortsatte dramaet på banen. Curtis Jones var dårlig i første omgang, men hevet seg i andre. Etter nesten 75 minutter leverer Liverpool fantasifotball, og ballen ender via Salah og Jota til Jones, som enkelt plasserer ballen i åpent mål. 2-1.

Gakpo kom inn for Nunez, og strødde salt i såret ved å score 3-1 tre minutter senere! Egentlig gjorde Gakpo alt galt, men det elendige skuddet spratt lunefullt i mål. Salah sto for en perfekt målgivende, et lekkert «nederlandsk» innlegg med utsiden av venstrebeinet. (Nederlandsk henviser til de tidlige innleggene langs bakken som var kjennetegnet til de fantastiske EM-vinnerne i 1988).

Liverpool dominerer fullstendig, og selv om det er alt for mange feilpasninger og egentlig en del mangler på kvalitet, så er det ren festfotball når det kommer til underholdning, intensitet og målsjanser. Klopp krangler med fjerdedommeren kontinuerlig, alt er som det skal være.

Så skjer det nesten utrolige: Newcastle reduserer til 3-2 etter 81 minutter ca. Sean Longstaff har bestemt seg, og ingen Liverpool-forsvarere gjør motstand. Longstaff skaller ballen i mål med hele kroppen.

Imponerende av Longstaff, elendig av Liverpool.

Skal Liverpool virkelig rote bort poeng i denne kampen, som de har dominert fra start til slutt?

Neida, etter noen minutter spilles Jota igjennom, og dribler seg forbi keeper. Så faller Jota, det ser litt merkelig ut, men dommeren peker på straffemerket.

Reprisene viser at straffen er korrekt idømt, seden keeperen treffer beinet til Jota med sin venstre albue. Uflaks, men det forhindrer Jota fra å score på åpent mål.

Denne gangen gjør Salah ingen feil, og dermed har han like mange seriemål som bonden fra Bryne.

Arsenal rotet bort en del poeng i julen, og er i ferd med å sakke akterut som forutsett, fem poeng bak Liverpool. Men vi kan ikke avskrive Arsenal, det er mengder av kvalitet i laget.

Aston Villa ligger i hælene på Liverpool, kun tre poeng bak. Men ingen forventer at Villa skal holde seg der oppe hele veien til mai. Personlig håper jeg virkelig Villa klarer en topp fire-posisjon og får delta i Champions League neste år. Det fortjener klubben fra Birmingham.

Så er det hersens Manchester City da. De ligger fem poeng bak Liverpool, men de har en kamp til gode. I praksis ligger de kun to poeng bak, med andre ord.

4. februar møter Liverpool Arsenal borte. Det er en kamp Arsenal må vinne og Liverpool helst ikke må tape.

9. mars kommer Man City på besøk til Anfield. Denne kampen blir dog utsatt, trolig til søndag 10. mars, siden Liverpool spiller 8-delsfinale i Europa League torsdag 7. mars. Her kan mye avgjøres.

Julen er en fotballfest for oss som liker engelsk fotball, men på grunn av julefeiring og familiære forpliktelser bestemte jeg meg for å vente til i dag før jeg kom med en kommentar.

Oppsummert: City er på ballen, Liverpool holder koken, Man Utd sviktet og Aston Villa henger fortsatt med. Arsenal kan ikke avskrives, men personlig har jeg avskrevet dem for lenge siden, det er kun min personlige spådom, omtrent like mye å stole på som klimavitenskap.

Tottenham ligger bare ett poeng bak Arsenal, men de er for ustabile, selv om de på sitt beste kan slå hvem som helst.

På bunnen ser det mørkt ut for Burnley og Sheffield Utd. Jeg tror begge disse lagene rykker ned, og de får trolig følge med Luton.

Nå er det en lang pause, for de som ikke følger cupfotball og mesterskap i Afrika og Asia. Trist selvsagt, men da får man tid til å starte arbeidsåret etter en kaotisk julefeiring som krever sin tid også for oss i Document.

Etter dagen i dag gleder jeg meg til året 2024!