John Kerry, USAs spesialutsending for klima og tidligere utenriksminister,  er i Oslo.  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

USAs klimautsending John Kerry mener feilinformasjon gjør det vanskeligere å bekjempe klimakrisen. Samtidig er han optimist og kaller Norge et foregangsland.

USAs klimautsending John Kerry, også kalt «klima-tsar», er på besøk i Norge.

Document har tidligere omtalt hans planer om å besøke landet, se artikkel under.

Vel fremme i Norge benytter han anledningen til å skryte av norske myndigheters klimainnsats, samt til å spre sine «sannheter» om selve klimasaken.

Kerry er blant annet bekymret over at et stort antall mennesker ikke kjøper hans budskap og hans skremlser. Han mener det må bero på at det sirkulerer mye «feilinformasjon».

– Det er flere utfordringer. For det første er det de som ikke vil tro på det, som sprer feilinformasjon. Dette er folk som ikke vil gi opp inntektskildene sine og måten de driver forretninger på, sier Kerry til NRK.

Han peker også på dem som av ideologiske eller politiske grunner forsøker å vende folk mot det han omtaler som «sunn fornuft».

Den sunne fornuften, den om jordas snarlige undergang dersom ikke alle slutter å kjøre bil & fly og heller sykle og spise kjøtt etc.,  er det altså han som representerer.

At han selv farter verden rundt i eget privatfly for å dosere om alt dette, svekker åpenbart ikke fornuften i alt dette.

NTB melder om saken.

– Ønsket om å ignorere og utsette problemet, eller å slutte seg til en eller annen ekstrem ideologi som gjør at vi føler oss litt tryggere, sier den avtroppende klimautsendingen.

Han sier det vitenskapelige med klimakrisen i stor grad er der allerede, men at menneskeheten ikke gjør alt vi kan.

Samtidig er Kerry fortsatt optimist, om ikke like optimistisk som statsminister Jonas Gahr Støre med tanke på å holde 1,5-gradersmålet han selv var med på å forhandle fram i Paris-avtalen i 2015.

Han kaller Norge og Norges hovedstad foregangsmodeller, med høy andel elektriske kjøretøyer og ren energiforsyning.

Han kommer ikke spesifikt inn på de elektriske bussene eller utviklingen i de norske strømprisene i denne sammenheng.

Kerry, hvis far var utplassert på USAs ambassade i Oslo på slutten av 1950-tallet, brukte også tid til å sjarmere publikum på Oslo Energy Forum på et hotell i Holmenkollen onsdag morgen.

(Han forsøkte i hvert fall å sjarmere noen, en del vil mene at Kerry har like mye sjarm som en vissen epleskrott).

– Det var uti skogen her jeg lærte å gå på ski, sa han.

Om ettermiddagen var han i statsministerboligen for en samtale med Jonas Gahr Støre. Torsdag deltar han på NHOs møte om avkarbonisering.

Kerry skal snart gi seg som klimautsending, for å drive valgkamp for president Joe Biden.

Les også: 

Klimatopp John Kerry kommer til Oslo: Sier han elsker Norge

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.