John Kerry var en gang en stjerne i USA. Det er han ikke lenger. Det skyldes at han ikke lever som han lærer: Kerry vil ikke oppgi privatflyet sitt. Han er flere ganger spurt om det, men reagerer med irritasjon.

Dernest er han typen på en liberaler som når de møter kritikk og motstand, roper på sensur. De holdningene har gått på en smell under Demokratene. Amerikanerne synes ikke noe om en idealisme basert på tvang.

Men Kerry synes å trives i Oslo. Nordmenn har ikke kommet like langt. De har ikke lært å gjennomskue typer som Kerry og Al Gore. Gore spådde slutt på vintre og stigende og åpne hav ved polene. Det skjedde ikke. Apokalypsen kom aldri, men Gore ble styrtrik.

Kerry er allerede rik på konas penger. Hun er arving til Heinz-formuen.

USAs klimautsending John Kerry mener feilinformasjon gjør det vanskeligere å bekjempe klimakrisen. Samtidig er han optimist og kaller Norge et foregangsland.

– Det er flere utfordringer. For det første er det de som ikke vil tro på det, som sprer feilinformasjon. Dette er folk som ikke vil gi opp inntektskildene sine og måten de driver forretninger på, sier Kerry til NRK.

Han peker også på dem som av ideologiske eller politiske grunner forsøker å vende folk mot det han omtaler som «sunn fornuft».

– Ønsket om å ignorere og utsette problemet, eller å slutte seg til en eller annen ekstrem ideologi som gjør at vi føler oss litt tryggere, sier den avtroppende klimautsendingen. Kerry skal gi seg om kort tid for å drive valgkamp for president Joe Biden.

Han sier det vitenskapelige med klimakrisen i stor grad er der allerede, men at menneskeheten ikke gjør alt vi kan. Samtidig er Kerry fortsatt optimist, om ikke like optimistisk som statsminister Jonas Gahr Støre med tanke på å holde 1,5-gradersmålet han selv var med på å forhandle fram i Paris-avtalen i 2015.

Han kaller Norge og Norges hovedstad foregangsmodeller, med høy andel elektriske kjøretøyer og ren energiforsyning.

Kerry, hvis far var utplassert på USAs ambassade i Oslo på slutten av 1950-tallet, brukte også tid til å sjarmere publikum på Oslo Energy Forum på et hotell i Holmenkollen onsdag morgen.

– Det var ute i skogen her jeg lærte å gå på ski, sa han.

Om ettermiddagen var han i statsministerboligen for en samtale med Jonas Gahr Støre. Torsdag deltar han på NHOs møte om avkarbonisering. (NTB)

Kerry ble upopulær i USA da han fortsatte å ha møter med iranske representanter etter at Trump tiltrådte.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.