German ambassador to the United Nations and head of the Munich Security Conference, Christoph Heusgen, attends a press conference in Berlin, Germany, Monday, Feb. 13, 2023. The Munich Security Conference takes place in Munich, Germany between Feb. 17 and Feb. 19, 2023. (AP Photo/Michael Sohn)

Christoph Heusgen leder sikkerhetskonferansen i München som går av stabelen 16.–19. februar. Han viderefører samme politikk som i fjor, da Russland ble utestengt, men tilføyer Alternative für Deutschland og Sahra Wagenknechts nye parti BSW. Tidligere ble alle partier invitert.

– For noen dager siden sa Vladimir Putin at han gjerne vil forhandle, bare ikke med den sittende ukrainske regjeringen. Det er med andre ord ingen reell vilje til å snakke. Derfor har vi sagt at vi ikke kommer til å invitere den russiske regjeringen, men vi inviterer russere fra ikke-statlige organisasjoner og eksilpolitikere, sier Christoph Heusgen, som leder konferansen.

Han fulgte samme linje i fjor, som var førte gang konferansen ble arrangert etter Russlands fullskalainvasjon av Ukraina.

– Når det gjelder Iran, hører vi fra Tysklands regjering og fra amerikanerne at det ikke er noen interesse for samtaler. Slik det ligger an, invitere vi kun iranere fra ikke-statlige organisasjoner, sier Heusgen.

Han sier samtidig at enkelte tyske partier ikke kommer til å bli invitert, og nevner spesifikt ytre høyre-partiet Alternative für Deutschland, som også var utestengt i fjor. Heller ikke nystiftede Sahra Wagenknecht-alliansen (BSW) er invitert. Begge partiene sitter i den tyske nasjonalforsamlingen.

Lenge var tradisjonen at alle partier som er representert i Forbundsdagen ble invitert, men det gikk Heusgen altså bort fra da han i fjor ledet konferansen for første gang. (NTB)

 

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.