Hamas omgrupperer og har vendt tilbake til Nord-Gaza for å forberede en ny offensiv og gjenopprette et sivilt styre der, hevder flere kilder.

Dette hevder The Guardian. De har opplysninger om utviklingen fra ansatte i hjelpeorganisasjoner, Gazas egne innbyggere, analytikere og israelske tjenestemenn.

Hamas skal ifølge avisens kilder fortsatt ha god kontroll i sørlige områder i Gaza, men i de sentrale områdene ser det verre ut. Nord-Gaza var Israels første mål, da særlig Gaza by. Men nå skal altså Hamas være i ferd med å bygge seg opp igjen.

Hvis dette stemmer, så understreker det hvilke utfordringer Israel Defense Forces står ovenfor hvis de skal oppnå Netanyahus uttalte mål, som er å knuse terrorgruppen Hamas en gang for alle.

Eyal Hulata var leder av Israels nasjonale sikkerhetsråd inntil januar 2023. Han bekrefter at flere signaler tyder på at Hamas er på vei tilbake i nord og sentrale deler av Gaza.

– Vi hører mer, dessverre, om gjenopprettelse av [et] opprør i både sentrale og nordlige Gaza … Vi hører mer og mer at Hamas driver med politiarbeid i Nord-Gaza og kontrollerer handelen, og dette er et veldig dårlig resultat.

Michael Milstein fra den Tel Aviv-baserte tenketanken Institute for National Security Studies sier også at Hamas har reetablert seg i deler av Gaza som IDF tok kontroll over etter blodige kamper før jul. Dette inkluderer de nordlige områdene som i dag stort sett består av ruiner.

Hamas kontrollerer disse områdene. Det er ikke noe kaos eller vakuum, for det er de som jobber for kommunen eller sivilforsvaret som håndhever offentlig orden. Hamas eksisterer fortsatt. Hamas har overlevd, sier Milstein. (NTB)

Det er mulig at Hamas utnytter det at IDF de siste ukene har rettet oppmerksomheten mot de harde kampene ved byen Khan Younis, en by sør på Gaza-stripen som ligger rundt 8 kilometer nordøst for grenseovergangen Rafah.

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.