Jordan Peterson. Foto: Gage Skidmore / cc by-sa 2.0 / Wikimedia Commons.

Ankedomstolen i Ontario har avvist Jordan Petersons begjæring om rettslig opphevelse av ordren om å gjennomgå opplæring i bruk av sosiale medier fra tilsyns­myndigheten for psykologer i den canadiske provinsen.

Et panel bestående av tre dommere i Ontario Court of Appeal, som er den høyeste i provinsen, fattet avgjørelsen i favør av College of Psychologists of Ontario (CPO) uten å oppgi noen begrunnelse utover at saken var blitt gjennomgått på ny, melder Epoch Times.

Det var i januar 2023 at tilsyns­myndigheten gikk til disiplinærsak mot den verdens­kjente psykologen, forfatteren, debattanten og medie­personlig­heten: Enten gjennomgikk han opplæringen, eller så risikerte han å miste lisensen til å praktisere som psykolog i Ontario.

Bakgrunnen var klager på Petersons uttalelser i sosiale medier, der ordbruken hans angivelig kunne være å anse som et omdømme­problem for profesjonen. Det var imidlertid ingen av klagerne som var Petersons egne pasienter.

Peterson avviste fra første øyeblikk at han hadde til hensikt å undergå opplæring i regi av en myndighet som etter hans oppfatning driver grovt maktmisbruk, og han har ikke skiftet mening.

Mannen som har fått status som en av de store forkjemperne for klassiske vestlige friheter, og nå har tapt i to retts­instanser, varsler da også videre kamp:

– Det er ingenting dere kan ta fra meg som jeg ikke er villig til å miste, varsler Peterson, som på denne måten utfordrer CPO: Skal myndigheten sette i gang en prosess fra å ta lisensen fra den ubøyelige psykologen?

Petersons advokat mener at retten burde ha sagt noe om hva tilsyns­myndigheter kan gjøre for å innskrenke medlemmenes ytringer:

Howard Levitt, the lawyer who represented Dr. Peterson, said he was surprised the court did not make clear to what extent professional regulatory bodies can police members’ speech, especially given the amount of media attention the case has received worldwide.

“I think it’s going to be a licence to regulatory bodies to be more aggressive,” he told The National Post. “Is there free speech in Canada? To what extent are the limits on free speech in Canada, to free speech which is not criminal or not tortious, not a violation of any law? To what extent are regulated professionals and regulated trades impacted in terms of what they can say in the public forum?”

Peterson står i fronten for en kamp for ytrings­friheten for alle i Vesten. De bredeste skuldrene bærer de tyngste børene.

 

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.