Stillbilde: Jordan B Peterson / YouTube.

Jordan Peterson tapte mot tilsynsmyndigheten for psykologer i Ontario (CPO) i retten, men er ingen slagen mann: – Vis meg hvordan dere vil omskolere meg i bruk av sosiale medier, jeg skal offentliggjøre alt sammen, sier Peterson, som ikke bryr seg om risikoen for å miste lisensen.

Det er i en kronikk i den canadiske avisen National Post sist onsdag at den verdensberømte psykologen, forfatteren og samfunnsdebattanten varsler videre kamp mot den autoritære politiske korrektheten hos myndighetene i Canadas folkerikeste provins.

I en prosess som CPO igangsatte mot slutten av 2022 ble Peterson under trusler om å miste lisensen som klinisk psykolog pålagt å gjennomgå opplæring i bruk av sosiale medier på en måte som i myndighetens øyne ikke setter profesjonen i et dårlig lys, etter at den hadde mottatt klager på Peterson. Han nektet å føye seg for pålegget og forsøkte forgjeves å få det ugyldiggjort i rettsapparatet.

Det betyr at jeg kan gjøre to ting, skriver Peterson. Den ene muligheten er å være føyelig, la meg omskolere av CPO, erkjenne mine synder som konservativ og holde kjeft – eller sågar bli woke:

I can comply, when the College goes ahead with its determination to require my re-education, dutifully attend whatever bloody classes their DEI-enthusiast “social media experts” (whatever those are) determine to inflict upon, confess the sins of my classic liberal/conservative or even Judeo-Christian political, philosophical and theological commitments, repent and silence myself — or even become a standard-bearer for the faux-compassionate woke cause, at least publicly.

Eller jeg kan be dem som vil være mine overherrer, om å dra til helvete og slik miste lisensen, fortsetter han.

Peterson minner om at han egentlig beskytter andre yrkesutøvere som risikerer disiplinære forføyninger fra profesjons- og myndighetsorganer hvis de sier noe som ikke behager samtiden:

[I]f what I have done and said constitutes the equivalent of a professional crime, you can be sure that your own head is full of like transgressions, regardless of your political stance, and your own tongue therefore likely to spill the beans.

Hva var egentlig min forbrytelse? skriver Peterson, og gir selv svaret: Jeg kritiserte tre politiske ledere i Canada, en representant for lokalmyndighetene i Ottawa for hennes opptreden under truckernes protest i den canadiske hovedstaden, en tidligere sekretær for Canadas statsminister Justin Trudeau som siden måtte gå i en skandale, og naturligvis statsministeren selv – ifølge Peterson «en mann som har gjort mer for å ødelegge landet mitt enn noen andre».

Peterson har også ytret seg kritisk til klimakatastrofisme og de angivelig fantastiske fordelene ved kjønnsskifte. Jeg angrer ikke, og tiden har bare gitt meg stadig mer rett, fastslår han.

Han fremhever også at ingen av klagerne var pasienter av ham eller hadde noe som helst med pasientene å gjøre:

I should point out, too, that these crimes were reported on the publicly accessible Ontario College of Psychologist website informer page not by anyone who had ever been a beneficiary of my professional services, or any people that knew them, or any of the people directly criticized, or by anyone who knew them, or even (in the main) by citizens of Ontario, my home province, or Canada.

Klagerne var derimot aktivister i andre land, og mange av dem fortalte usannheter:

They were instead brought to the attention of the “authorities” by activists in other countries, many of whom also lied in writing, claiming that they were in fact clients of mine. About a dozen of such people reported me

At millioner av mennesker har dratt psykologisk fordel av Petersons offentlige gjerning, har derimot ikke blitt tillagt noen vekt.

Denne prosessen betyr lite for meg personlig, sier Peterson, som erkjenner at han er en heldig og privilegert mann:

What does this all mean for me? Frankly, very little, practically speaking. I have options, in my fortunate and privileged position. I am no longer financially dependent on my practice, which I had to fold up in 2017, in the wake of the first scandals that emerged around me. I am independently wealthy. I am also not dependent even on my formal status as a psychologist.

Så enkelt er det ikke for mange andre i profesjonen:

This makes me very unlike my colleagues and fellow professionals, for whom threat to their licence is an intolerable threat to livelihood, reputation and family stability, financial and otherwise.

Make my day, er det Peterson i praksis sier til CPO:

By far the easiest thing for me to do personally, therefore, is to say to the College “do your worst, you petty tyrants,” and let the cards fall where they will. I could even report, in detail, publicly (very publicly) on the re-education process, as I most certainly will do, if I decide to go that route.

Det virker nesten som om Peterson ser frem til fortsettelsen:

But I think I’ll fight a little longer. Bring it on, you bloody pikers: take your next steps, bureaucrats: write me, and tell me how exactly we are to conduct my re-education. I’ll play along, find out exactly what you will do, now that you’ve been emboldened to do whatever it is that the darkest resentful demons lurking in your evil little low-level administrative hearts most truly desire, even to your own detriment. I’ll see how burdensome playing your pathetic game becomes, and I will publicize every single bit of it.

Peterson advarer sine landsmenn om at Canada er i ferd å bli kjørt i dass: Deres grunnlovsfestede rettigheter betyr ingenting lenger, eiendomsretten er ikke lenger reell, bevegelsesfriheten kan fratas dem når som helst, skattebyrden fortsetter å øke raskt, og utsiktene for økonomien er dårlige. Og den som har en jobb, vil ikke kunne si noe kritisk om disse tingene.

Han er ikke imponert over kampviljen hos canadiske yrkesutøvere:

Are you, fellow Canadian professionals, feeling up to that task? I thought not — and have seen very little evidence of courage or ability from you on that front. So we can just imagine where that will leave the typical Canadian, who dares to speak his or her mind.

Men selv fortsetter han altså krigen, og ser nesten ut til å glede seg:

You have won the battle, minions of the deep state, faceless-for-now but not for long bureaucrat-authoritarians, but you haven’t won the war. And here is a warning, too, as is only fair: So far I have been constrained in my response to your pushing and prodding and overlord-nagging by the requirement not to compromise my efforts on the legal side. But that’s all over with, now, isn’t it? So there are no holds barred, as far as I am concerned.

Dere kommer til å angre, konkluderer han.

 

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.