NTB

Arbeidsledigheten i verden kommer til å øke i 2024, ifølge en FN-rapport. Større økonomisk ulikhet og stagnerende produktivitet er til bekymring.

I fjor var arbeidsledigheten i verden på 5,1 prosent. I år kommer ledigheten til å øke med 0,1 prosentpoeng, anslår FN. Det tilsvarer to millioner mennesker.

I 2023 var arbeidsmarkedet i verden litt bedre enn ventet, men nesten ingen av G20-landene hadde reallønnsvekst. Det er usannsynlig at etterslepet fra 2023 kommer til å bli hentet inn i nær framtid, ifølge rapporten.

Unntakene er Kina, Russland og Mexico. De hadde alle reallønnsvekst i fjor. I motsatt ende er Brasil (-6,9 prosent reallønnsvekst), Italia (-5 prosent) og Indonesia (-3,5 prosent).

FN bekymrer seg over at de økonomiske forskjellene i mange land tiltar. Produktiviteten i mange land er også urovekkende.

– Fallende levestandard og svak produktivitet, kombinert med stadig inflasjon, skaper grunnlaget for større ulikhet og undergraver forsøker på å skape sosial rettferdighet, sier leder Gilbert Houngbo i FNs arbeidsorganisasjonen (ILO).

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.